U n număr de 2.700 de oameni s-au vaccinat în județul Hunedoara cu serul ce a fost acum oprit, din lotul retras în România și alte 9 țări europene. Inspectorii DSP spun că nu au fost depista reacții de niciun fel și că, de luni, se începe în mod firesc, vaccinarea și la Spitalul de Urgență din Petroșani.

La centrele din județul Hunedoara, unde se folosește serul produs de Astra Zeneca, activitatea de vaccinare se desfășoară normal, procesul de imunizare nefiind afectat, spun reprezentanții Prefecturii Hunedoara. În ceea ce privește lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, menționăm că la centrele de vaccinare cu AstraZeneca din județul Hunedoara, nu se află nicio doză din acest lot, din care, la nivel national, au mai rămas nefolosite 4257 doze. Totuși, 2.700 de oameni s-au vaccinat din acest lot și la noi.
„În județul Hunedoara am avut foarte puține din acel lot și e vorba despre oameni vaccinați în februarie. A trecut foarte mult timp și e clar că nu au fost efecte adverse notabile și lucrurile au decurs foarte bine. Oamenii sunt deja programați la rapel, de săptămâna viitoare. Nu există niciun pericol. Cel mai probabil, nu o să existe o cauzalitate între vaccinare și reacțiile acelea”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Ca măsură de extremă de precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
Dar, specialiștii spun că se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România. Aceasta este și
recomandarea pentru cei care vin, de luni, al Petroșani, la spital, ca să se
vaccineze. Aici, programările s-au ocupat în mai puțin de oră, de la deschiderea platformei. „Să vină toți cei care s-au programat. Asta le recomand. Locurile
s-au ocupat foarte repede. Acolo, la Petroșani, sunt două fluxuri de vaccinare cu Astra Zeneca. Deci 120 de persoane se vor vaccina pe zi. Tot luni, dăm drumul și la alte 3 fluxuri de vaccin Moderna, la Brad, Orăștie și Călan, iar recomandarea noastră este ca lumea să se vaccineze, că nu este absolut nicio problemă și trebuie să ne vaccinîm cât mai mulți”, a mai precizat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
De precizat că acel lot a fost total carantinat și că nicio reacție nu a fost semnalată la noi în județ.
Statele care au primit vaccinuri din lotul „cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai
puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.
Diana Mitrache