P rimarii municipiilor din țară, constituiți în Asociația Municipiilor din România, cer Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor Publice respectarea legislaţiei în ceea ce priveşte finanţarea transportului elevilor. AMR solicită ca ministerul de Finanțe să asigure finanțarea pentru
transportul elevilor în
interioriul localităților.

„Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul municipiilor / oraşelor de la bugetul de stat. Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Educaţiei, se intenţionează modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, astfel încât nu se va asigura finanţarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/ oraşelor) din bugetul de stat, transferând această obligaţie autorităţilor locale”, se arată într-un comunicat transmis de AMR şi semnat de preşedintele asociaţiei, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
În comunicat se arată că Legea 226/ 2020 (care a modificat Legea educaţiei naţionale/ 1/ 2011) stipulează clar, fără echivoc, că „elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/ autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic”, finanţarea asigurându-se de la bugetul de stat.
„Urmare aprobării, de către Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile şi-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislaţia în vigoare, respectiv de la asigurarea finanţării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat. Aprobarea acestei ordonanţe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislaţiei privind finanţarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcţionarea eficientă a sistemului de învăţământ preuniversitar la nivel naţional”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, se încalcă unul dintre principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilităţi către autorităţile locale fără asigurarea sursei de finanţare.
Monika BACIU