Studenții de la Petroșani, care se pregătesc în domeniul asistenței sociale, au aflat despre traficul de persoane, despre modul în care sunt traficați oamenii, indiferent de sex sau vârstă, ori categorie socială, dar și cum ar trebui să se comporte cu astfel de oameni. A fost astfel lansată campania națională de prevenire a acestor fapte și în zona Văii Jiului.

La data de 8 Martie 2021 s-a lansat campania de prevenire a traficului de persoane “Preţuieşte femeile! Nu tolera exploatarea lor!”. Aceasta este în mediul on-line, iar fizic, studenții au avut un dialog cu speciliștii, care le-au arătat ce înseamnă acest fenomen la noi.

Campania poartă generic numele „Pentru că oamenii contează, pune tu bariară traficului!”.  „Am încercat, fiecare atât cât a putut, să contribuim pentru ca oamenii să își trăiască libertatea și să se bucure de ea, pentru că fiecare a înțeles că, pentru victimele traficului de persoane, cel mai de preț este libertatea”, a spus Cosmina Maria Mariș, inspector  de specialitate, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia, vorbindu-le celor de la Petroșani despre acest fenomen îngrijorător.

Campania se derulează în luna Martie şi urmăreşte informarea şi sensibilizarea publicului cu privire la traficul de persoane în scopul exploatării sexuale.

„A crescut foarte mult numărul victimelor exploatate prin pronografie infantilă, comparativ cu anii anteriori. Iar aceasta este o noutate, pe anul 2020.  Studenții, ca viitori profesioniști, vor ști cum să abordeze omul, atunic când în fața lor vor avea o victimă. Vor ști că, de multe ori, ceea ce vedem în fața noastră, poate fi o altă realitate. Asta, pengtru că victimele exploatate sexual sunt stigmatizate și aleg să nu spună nimănui situația prin care au trecut, ca să nu râdă cineva pe seama lor”, a mai spus inspectorul Cosmina Maria Mariș.

Campania încurajează la acţiune civică şi atenţionează consumatorii de servicii sexuale că aceştia sunt cei pentru care victimele traficului sunt recrutate şi abuzate. Iar Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2018-2022 se adresează următoarelor grupuri ţintă:

  • Adolescente şi tinere aflate în situaţie de risc/vulnerabilitate la traficul de persoane în scopul exploatării sexuale;
  • Potenţiali consumatori de servicii sexuale;
  • Publicul larg, utilizator de informaţie online.

„Atunci când vorbim de victime ale traficului de persoane, nici adulții nu apelează la autorități, tocmai din teama de a fi judecați. Iar victimele minore, ar trebui să aibă încredere în părinți. Dar  tinerii cer ajutor, unul, atuia. Ori eu mereu le spun că ei nu se pot ajuta. Ei trebuie să ceară ajutor părinților, adulților, poliției Pot apela fie la 112, fie pot merge să depună o plângere, pentru că altfel lucrurile nu se vor rezolva”, a conchis Cosmina Maria Mariș, inspector  de specialitate, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia.

Campania se circumscrie direcțiilor de acțiune prevăzute în Strategia Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2018-2022. Sunt astfel informate persoanele vulnerabile care ar putea deveni victime, persoanele care pot intra în contact cu o posibilă victimă a traficului, dar și publicul larg. La Petroșani, profesorul Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani, i-a inspectorului de la Alba Iulia pentru implicare și a îndrumat studenții să fie foarte atenți la fiecare caz din apropiere.

Diana Mitrache