Răniți pe munte, salvați de salvamontiști

Doi oameni au ajuns la spital, după ce s-au accidentat în timp ce erau în drumeții pe munte. A fost nevoie de intervenția salvamontiștilor, care au spus că cei doi, o femeie și un bărbat, nu erau singuri, ci fiecare cu câte un grup de prieteni, care au făcut bine că au anunțat echipele specializate.
Un bărbat a alunecat pe grohotiș și s-a lovit puternic, în timp ce o femeie, care și ea a vrut să își petreacă week-end-ul la munte, a avut nevoie de ambulanță, după ce s-a împiedicat. A fost un week-end în care oamenii au ieșit la aer și, pentru că au ales dumeția, au ajuns să fie răniți.
„Am fost anunțați prin 112 de două cazuri. A fost vorba de un bărbat din Deva, care, pe traseul spre peșterea Cioclovina, a suferit un traumatism la un picior, destul de sever, noi presupunem că a fost o fractură, fără deplasare. S-au deplasat echipa de prim-răspuns, ia-m dat primul ajutor și l-am transportat la SMURD. Și al doilea caz, tot așa, prin 112, s-a anunțat o femeie de 58, pe traseul dispre Rîușor, spre cascada de la Râușor. Avea un traumatism la genunchi, cauzat de o căzătură. Am presupus o entorsă și o lovitură puternică la genunchi. Am imboloziat rana și, după acordarea primului ajutor, am predat-o la ambulanță”, a spus Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii spun că, deși cei doi erau destul de bine echipați, tot s-au accidentat și le recomandă celor ce merg acum la munte, pe poteci cu grohotiș, să fie prudenți. Mai mult, echipajele care au acordat acum primul ajutor au spus că au procedat bine cei care îi însoțeau pe cei doi răniți, pentru că, dacă îi mișcau, puteau să le facă mult mai mult rău.
Diana Mitrache

Advertisements