T ermocentrala Mintia a fost oprită, din nou, din lipsă de cărbune. Locuitorii municipiului Deva și instituțiile publice și
private de aici nu mai au apă
caldă și căldură, iar Transelectrica a atenționat Complexul Energetic Hunedoara cu privire la
posibilitatea revocării Parte Responsabilă cu Echilibrarea.

Transelectrica a anunțat că CE Hunedoara a fost notificată cu
revocarea ca Parte Responsabilă cu Echilibrarea începând cu data de 17.03.2021, în conformitate cu
prevederile Regulamentului de calcul si de decontare a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea – pret unic de dezechilibru si pentru modificarea unor ordine ale presedintelui
Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energie aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 213 din 25 noiembrie 2020, publicat in Monitorul Oficial nr. 1201 din 9 decembrie 2020.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat – luna trecută – că se discută cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a continua planul de restructurare al CE Hunedoara, care este o necesitate pentru salvarea societății. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit, a precizat Popescu.
Nu este pentru prima dată când
termocentrala Mintia este oprită din lipsă de cărbune. Fenomenul a devenit deja o obișnuință. În plus, minele din Valea Jiului scot din ce în ce mai puțin cărbune.
Monika BACIU