Minerii scot tot mai puțin cărbune de la fiecare mină din Valea Jiului, mai sunt 4 astfel de unități, care nu acoperă necesarul zilnic. Statistic, situația este una alarmantă. Și totul, din vina problemelor ce apar în subteran, dar și din lipsa investițiilor.
Minele din Valea Jiului au reușit să dea tot mai puțină huilă și, la fiecare unitate sunt probleme reale. Nu este cărbune și, spre exemplu la Livezeni, unde optimiștii dădeau ca probabilă o producție de 500 de tone pe zi, producția este de maxim 200. Statistic, în prima zi a lunii martie, o mină a dat 121 de tone, alta 83, o a treia 200 și cea de a patra 280 de tone. În 2 martie, situația s-a schimbat și productivitatea a ajuns la 99 de tone, la o mină, a doua a avea 75, a treia 148 și ultima 499. Doar că în 3 martie, o mină a avut zero, iar celelalte au dat, pe rând, 102 tone sau 220.
Doar la mina Livezeni probemele au fost generate de o ruptură a faliei de cărbune, ce a apărut, potrivit specialiștilor, în panul IV, stratul 3, orizontul 300, un loc unde s-a tot făcut inertizarea cu cenușă, pentru a evita auto­aprin­derea huilei în mină.
Diana Mitrache