Toate primăriile din județul nostru ar putea fi amendate că nu au respectat legea. La începutul acestei săptămâni a expirat termenul-limită până la care edilii aleși trebuiau să trimit la Agenția de Protecție a Mediului lista cu locurile în care există ambrozie, dar nimeni nu a făcut asta.
În fiecare oraș există locuri în care ambrozia prinde viață și nimeni nu pare să fie interesat, deși această plantă crează mari probleme celor cu alergii. Agenția de Mediu se pregătește acum să amendeze primarii din toate localitățile hunedoarei, pentru că nimeni nu ține nici acum cont de legile în vigoare și nici măcar nu identifică locurile cu astfel de buruieni.
„Inventarele cu terenurile ocupate de ambrozie trebuiau finalizate până la 1 martie și transmise Agenției de Protecție a Mediului. Suntem în 3 martie acum când vorbim și nu avem nicio raportare, de la nicio primărie că ar fi pe teritoriul administrativ identificate terenuri publice sau private pe care este ambrozie, deși, din viața publică, știm  că astfel de terenuri sunt peste tot. Noi anunțăm Garda de Mediu, care va merge la toate primăriile ca să dispunpă msăurile necesare, că trebuie să scăpăm de această plantă”, a spus Georgeta Barabaș, director Agenția de Mediu a Județului Hunedoara
În luna ianuarie, Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii 62/2018, care prevede sancțiuni de la 1.000 la 5.000 de lei penru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 de lei pentrupersoanele juridice care nu respectă legea privind distrugerea ambroziei.
„Primăriile au obligația să identifice toate terenurile aparținând domeniului public și privat pe care sunt ambrozii. Planta este puternic alergenă și, din acest motiv, toate terenurile trebuie curășate. Dacă primăriile nu își respectă obligația privind inventarierea acestor terenuri, Garda de Mediu aplică sancțiuni. Dacă cetățenii nu își respectă obligația  de a curăța terenurile, sau de a transmite către primării faptul că dețin astfel de terenuri, sunt sancționați de către primării”, mai spune Georgeta Barabaș, director Agenția de Mediu a Județului Hunedoara.
Ambrozia este o plantă ce crește ușor, în orice condiții meteo, dar care un puternic efect alergen asupra populației. Acesta este și motivul pentru care s-a cerut distrugerea culturilor pe care le putem observa în fiecare vară, până toamna târziu peste tot, în fiecare oraș.
Diana Mitrache