Deși în Valea Jiului, minerii au început lucrul, încă de luni de la schimbul III, energeticienii de la Mintia au ieșit și marți în curtea termocentralei. Nu vor putea să pornească instalația, problemele devin acute și situația pare aici scăpată de sub control. Cristian Iștoc, liderul de sindicat, este pesimist cu privire la viitorul termocentralei.

În Valea Jiului se lucrează normal de la schimbul trei, iar la mina Lupeni, unde minerii au ieşit din subteran abia luni seara, se vor executa operaţiuni de asigurare a abatajelor şi vor fi efectuate reparaţii la defecţiunile apărute, după care se va intra în program. Doar la Mintia, la termocentrală, lucrul nu poate să înceapă, chiar dacă, spre termocentrală, pleacă în 25 februarie la ora 8,00.

„Avem foarte multe variabile. O dată e neplata salariiilor, lipsa cărbunilor apoi și, din 26 nu mai acces pe platforma OPCOM, unde tranzacționăm energia. Trebuie pusă o garanție de 3 milioane de lei. Până ce nu se îndeplinesc aceste trei condiții, nu cred că va porni termocentrala. Personal, cred că luna aceasta în niciun caz”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Ternocentrala Mintia. Aproape 4.000 de apartamente din municipiul Deva au rămas fără apă caldă şi căldură, după ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, 19 februarie, pentru că nu mai avea cărbune. În aceste condiţii, aproape toate şcolile din Deva au revenit la programul de studiu online, fiind afectaţi peste 4.200 de copii care învaţă în ciclul primar, dar şi cei din clasele terminale.

Iar angajații de la Mintia protestează în continuare. „La Mintia continuă protestul. Marți dimineață, au ieșit oamenii la poartă și cred că va continua și în zilele următoare”, a mai spus Iștoc. Termocentrala Mintia nici nu mai poate fi dată în plată, și, ca urmare, nici cumpărată de Consiliul Județean, ori Primăria Deva. În 17 februarie, energeticienii au fost notificați de Agenția Județeană de Protecție a Mediului Hunedoara, că li se respinge solicitarea autorizației integrate de mediu, ceea ce înseamnă că nu se mai poate face nici darea în plată, conform Ordonanței 60. Este vorba despre acel transfer către UAT-uri, sau altă entitate.

Diana Mitrache