Aninoasa. Localitatea care a rămas fără unitate minieră în anul 2006. Și acum se resimt efectele. Sunt sute de oameni șomeri, o localitate unde populația majoritară este îmbătrânită.
Primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, spune că este alături de mineri și le susține revendicările. Știe ce înseamnă ca oamenii să rămână fără loc de muncă, iar localitățile fără cel mai mare angajator. De altfel, Aninoasa a fost prima localitate din țară, care în urmă cu câțiva ani, a intrat în insolvență.
”Noi din anul 2006 nu mai avem mină. Știu ce înseamnă când o zonă rămâne fără mină, fără locuri de muncă. Eu sunt alături de mineri și le susțin demersul. De 30 de ani nu s-a investit niciun leu în retehnologizare,oamenii au fost amăgiți. Avem și din Aninoasa zeci de oameni care lucrează la Vulcan sau la Lupeni la mină. Aici nu mai au unde”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Edilul din Aninoasa dă ca exemplu zone miniere din Germania și Polonia, acolo unde procesul de extracție al cărbunelui va continua până în anul 2050. Cu un gust amar, primarul spune că la noi nu se vrea. Sunt interese prea mari.
”La Aninoasa este închisă definitiv mina. Nu s-ar mai putea redeschide decât cu lucrări luate de la zero, ceea ce nu rentează pentru nimeni. În bazinul Ruhr din Germania, în Polonia se exploatează până în anul 2050. La noi se închide. Interesul este să terminăm noi cu mineritul și să luăm de la alții”, spune cu dezamgărire Nicolae Dunca.
La Aninoasa populația majoritară este formată din pensionari. Cu amar, oamenii se uită cum totul în jur se degradează, iar de 15 ani, de când a fost închisă mina, promisiunile guvernanților au rămas la același stadiu. Este cel mai mic oraș din Valea Jiului, cu doar 5.000 de locuitori. Închiderea exploatării de cărbune, în urmă cu un deceniu, a bulversat total bugetul localității, dar și pe oamenii săi. Cei mai mulți au ales să plece. Cei care au rămas sunt acum fie pensionari, fie șomeri.
Monika BACIU