Traim intr-o perioada in care tehnologia este foarte accesibila si foarte benefica pentru noi oamenii. De la inventia PC-ului pana la aparitia primului smartphone, tehnologia nu a facut decat sa ne usureze viata. Ajungem la concluzia ca este bine sa detii controlul absolut. Pe langa utilitate, tehnologia actuala mai ofera si alte avantaje. Acesta este si cazul atunci cand ai becuri smart instalate in locuinta.

Ce este un bec smart?

Un bec inteligent este un bec LED compatibil cu internetul care permite iluminarea sa fie personalizata, programata si controlata de la distanta. Becurile inteligente se numara printre ofertele cu cel mai mare succes in categoria in crestere a produselor de automatizare a locuintelor si a gadget-urilor.

Cu integrarea Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee sau o conexiune proprie pentru sisteme de automatizare a casei, becurile inteligente pot fi controlate printr-o aplicatie mobila sau un hub de automatizare a casei / cladirilor si becurile individuale pot fi programate pentru a schimba iesirea intr-un mod specific.  Multe tipuri de becuri inteligente permit administratorului casei sau al cladirii sa controleze luminozitatea, precum si culoarea RBG.

Un model avantajos de astfel de bec este modelul Bec inteligent LED, WiFi SMART RGBCW, Tuya Smart Life, 9W, 1000 lm – compatibil Alexa si Google Assistant.

Functioneaza atat cu retelele Wi-Fi, cat si cu cele mobile. Puteti controla becul inteligent cu ajutorul smartphone-ului cu sistem de operare iOS sau Android. Aplicatia dedicata va ajuta sa controlati un singur bec sau pe toate impreuna, daca detineti mai multe. Cu functiile de programare, puteti seta ora de pornire / oprire, conform calendarului zilnic. De asemenea, luminozitatea luminii poate fi ajustata pentru a alege o lumina mai confortabila atunci cand lucrati sau cititi. Controlul iluminarii se poate face direct prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete. Iluminatul inteligent anuleaza si notiunea de „intrerupator”: atunci cand intri intr-o camera, senzorii iti vor detecta prezenta si vor aprinde lumina automat, fara ca tu sa mai fii nevoit sa faci ceva. Vorbim aici tot de telefonul mobil si de tableta, ele devenind  comutatoare inteligente wireless care indeplinesc de la distanta rolul de intrerupator.

Un bec inteligent e, de fapt, un bec de tip LED, adica una dintre cele mai economice si mai ecologice solutii pentru iluminat. Aici veti avea de ales dintre becuri standard, spot-uri si becuri candela. Avand la baza tehnologia LED, acestea nu consuma tot atat de multa energie cat ar consuma un bec normal in aceleasi conditii si pentru a oferi aceeasi lumina (becul inteligent consuma cam 9,5W, in timp ce becul normal consuma in jur de 60W). Daca veti decide ca vreti sa optati pentru aceasta solutie, veti avea de ales dintre becuri albe, normale, sau becuri colorate, care costa mai mult, dar permit o gama foarte mare de efecte vizuale.

Rolul smart lighting-ului in tranzitia fireasca catre orasele inteligente („smart cities”) a devenit, in ultimii ani, din ce in ce mai vizibila si, cel mai probabil, vom vedea in anii ce urmeaza, implementarea acestei solutii la scara larga, mai ales in contextul dezvoltarii IoT (Internet of Things/internetul lucrurilor).

Exista si comutatoare inteligente asemanatoare cu cele clasice, dar sunt de aceasta data magnetice si pe baza de baterii. Ele poarta numele de „variatoare” si pot fi amplasate oriunde, cu ajutorul unei simple benzi adezive. Un singur variator poate controla pana la zece becuri in acelasi timp, avand o raza de actiune de peste 12 metri.

Becurile inteligente sunt o investitie avantajoasa pentru fiecare persoana ce doreste sa aduca comoditatea si tehnologia in propria locuinta!