M inerii de la Livezeni, Vulcan și Lonea, dar și o delegație ce protestează de zile bune la suprafața minei Lupeni au venit, luni dimineață, la Petroșani. Au cerut să afle ce se întâmplă cu ei, ce va fi după cele 3 luni în care li se promite plata salariilor, dar și să ceară, în ultima instanță, să primească protecție socială, dacă minele trebuie închise.

Sute de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara au venit, luni, încă de la prima oră, în curtea sediului CEH, de la Petroșani. Oamenii au stat în frig, pentru că au vrut să afle ce li se întâmplă de acum. Singurul director pe care l-am găsit printre mineri a fost cel de la mina Livezeni, care a încercat să ne explice și nouă de ce, după ce au înțeles că se fac eforturi, minerii au întrerupt lucrul din nou „Vineri au întrerupt protestul în urma informațiilor pe care le-am primit de la București, de la liderii noștri. Le-am zis că marți sau miercuri vor primi salariile integral, ceea ce înseamnă plata avansurilor și a ajutorului de încălzire. După aprobarea bugetului, primesc tichetele de masă și deconturile la transport. Au zis că înterup protestul și, după ce protestul de la Lupeni a luat amploare, au vrut să vină aici”, a explicat Eusebiu Durbacă, directorul minei Livezeni.
Minerii de la Livezeni au lucrat sâmbătă și duminică, dar de luni, la nicio unitate minieră din Valea Jiului nu s-a mai scos cărbune. Samuel Dioane a ieșit să le vorbească oamenilor, care, însă, i-au cerut demisia.
„Sunteți toți de la cele 4 sucursale miniere și am vorbit cu domnul administrator și cu toată lumea implicată. O să fie întâlniri la Ministerul Energiei, la Ministerul Muncii, vrem să rezolvăm problemele”, a spus Samuel Dioane, director general CEH, întrerupt de huiduieli și de ortacii care i-au cerut să plece de la CEH.
Minerii, însă, au răbufnit și au spus cât de grea le este munca sub pământ.
„Luăm 2.000 de lei, mai puțin ca o femeie de serviciu. Uitați ce mănuși rupte am și astea cumpărate de mine. Că nu avem materiale. Uite ce haine avem, rupte. De ani de zile nu am primit. Numai vor muncă. Ăia de la Metrorex au spor de subteran de 50 de milioane. Să vină la noi să vadă subteran, nu acolo. Cumpărăm șuruburi și pânze de flex noi și ce ne trebuie, că nu mai avem cu ce lucra. Scoatem armăturile din mină și le îndreptăm, apoi le punem înapoi în mină. Nu am mai luat mărire de salarii de 7 ani”, a spus un miner ce ținea un steag tricolor pe umăr.
„Vedem ce se va întâmpla aici, dar noi vrem să plecăm pe drumul pe care am plecat și să ajungem la capăt. Dacă nu ne vor băga toți banii până la ultimul leu, adică, ajutorul de încălzire și tichetele de masă și transportul, 10 dintre minerii de la Lupeni vor intra în greva foamei. Cei care sunt de marți acolo, au zis că, de marți, intră în greva foamei și nu sunt într-o stare bună, vă dați seama. Soluția, dacă nu mai au bani să ne spună: facem un program de închidere, dar să fie o hârtie, semnată să știm cum plecăm. Să știu că mai am de lucru un an de zile și apoi intrăm pe închidere, dar un an am asigurat lucrul. Dar așa, să ne țină în suspans”, a spus un lat miner de la Lupeni, care venise în curtea Companiei, însoți de o delegație a minerilor.
Curtea complexului Hunedoara a fost neîncăpătoare la orele prânzului, iar oamenii au cerut să li spună exact ce se întâmplă cu ei, după cele 3 luni, în care vor primi banii de la AJOFM. „Se înființează noul Complex Energetic și mergem mai departe. La început să mergem ca polonezii și ca și cei din Germania”, a încercat să aducă lămuriri Samuel Dioane, în fața minerilor.
La București, delegația formată din lideri sindicali și administratorul special Cristian Roșu, au avut mai multe runde de întâlniri la Ministerul Energiei și Muncii, pentru că, mai sunt aspecte legate de Ordonanța ce permite plata minerilor, care trebuie lămurite. Din păcate, tichetele de masă pe care le revendică ortacii, nu pot fi alocate încă, prin același fond de garantare, iar din acest motiv au avut loc negocieri și la Ministerul Muncii.
Diana Mitrache