P este 20 de copii din cea mai vulnerabilă categorie, cea a micuților la care părinții le sunt pelcați din țară, au primit, din această săptămână, o sală nouă, În curând este gata și licitația
pentru masa caldă, iar împreună cu Salvați Copiii, într0unul dintre cartierele mărginașe, lumea celor mici va deveni mai bună.
Cum e să ai părinții plecați în străinătate? Deloc ușor, însă copiii sunt optimiști. „Cam de când m-am născut, de la două luni, a plecat mama și a mai venit când aveam 7 ani. Mă descurc, că sunt cu bunicii. M-am obișnuit, de când sunt cu ei”, a spus optimist un băiețel.
Nu le este ușor, iar la școală, el, ca și alți colegi de școală, au o clasă în care se adună după ore, învață și își fac temele, iar atunci când e nevoie, beneficiază și de o consultație psihologică. „Eu mă ocup de partea de consiliere psihologică, individuală și de grup, atât a copiilor, cât și a părinților. Au nevoie de suport emoțional, pe care nu îl găsesc întotdeuna acasă”, a precizat și Cristina Stanamirescu, psiholog. „Sunt tehnician în asistență socială și eu mă ocup cu identificarea și monitorizarea copiilor înscriși în proiect. Toți copiii au probleme. Cea mai importantă este că sunt dintr-o clasă defavorizată. Au fie cu un singur părinte, fie sunt în grija bunicilor, părinții fiind absenți din viața lor”, a completat și Andreea Siriteanu, asistent social.
Dar azi au fost extrem de bucuroși să vadă noua lor clasă.
„E foarte frumos. O să fac aici teme, o să stau cu colegii mei”, a spus, imediat după ce a intrat în clasa cea nouă, o fetiță.
„E foarte frumos aici și îmi place că este curat, că e bine”, a adăugat o alta și toți păreau uimiți cât de frumos e la școală, mai ales că au și televizor.
„Mie mi se pare locul acesta foarte frumos și aranjat și vrem să stăm toți să ne facem aici temele. Ne jucăm, învățăm, ne facem temele”, a adăugat un alt copil.
Proiectul, implemntat cu ajutorul Organizației Salvați Copiii poartă numele de „Educație și suport pentru copii vulnerabili” și va dura cam doi ani de zile, timp în care, dacă pandemia va permite, cei mici vor merge chiar și în tabere la mare. „Tot ce vedeți aici e din partea Organizației Salvați copiii, iar la realizarea acestui centru a participat și municipalitatea. Încerăm, prin tot ceea ce facem, să facem viața acestor copii să fie mai frumoasă și să nu simtă lipsa părinților. Unii au probleme sociale grave și, la momentul de fața are loc licitația la nivel național, pentru a se stabili cina va da masa caldă a copiilor, iar., dacă situația ne va permite, pentru cei 20 de copii care sunt angrenați în acest proiect vom organiza două tabere, una pe litoral și alta la munte”, a spus Vasile Pop, director la Școala nr 7 Petroșani.
Proiectul de va desfășura până în anul 2022, inclusiv, iar suma alocată este de 300.000 de euro. De acest centru beneficiază direct 20 de copii, iar alți 35 de copii, care nu participă neapărat la cursuri, beneficiază de sprijin psihologic și asistență socială.
Datele oficiale arată că peste 50.000 dintre copii erau, la finalul anului 2019, în sistemul de protecție specială. În județul Hunedoara: 1.067 de copii în sistemul de protecție specială, iar suma ce va fi investită în acest proiect este de peste 5 milioane de lei. Este un proiect care are un grup-țină format din 230 de copii, 115 din Petroșani și 115 din Caraș Severin, cei din Petroșani fiind și la Școala Carmen Sylva.
Diana Mitrache