Beneficiarii venitului minim garantat vor să muncească la Petroșani. O spun chiar ei, după ce au venit la o primă întâlnire cu reprezentanții AJOFM, care vin să verifice situația în fiecare oraș. Unii chiar au plecat acasă, cu speranța că vor avea de lucru cât mai repede.
AJOFM Hunedoara, ca și alte agenții din țară, verifică acum toți beneficiarii de venit minim garantat. La întâlniri i-au invitat pe cei care primesc bani de la stat și le-au facilitat întîlniri chiar și cu potențiali angajatori. Și mulți s-au arătat încântați să muncească.
„Mi se pare foarte bună ideea, pentru că mă angajez. Mă duc îngrijitoare la azilul de bătrâni. Mi se pare foarte bine, că am și diplomă”, a spus o femeie care venise la Petroșani.
„Am ajutor social 340 de lei, de ani întregi. Acum s-a ivit un loc de muncă”, a spus o altă femeie.
Toți au sperat că își pot schimba viața. „E o idee bună. Încă nu mi-am găsit de lucru. Vreau să văd dacă mă pot angaja. Stau pe ajutor social cu fetița mea de 3 ani de zile. Îmi lipsesc multe, că din ajutorul social nu îmi ajunge și vreau s lucrez”, a spus o altă beneficiară de vmg.
„E o idee foarte bună, că am copil mic acasă și presupun că nu o să îl întrețin toată viața mea din ajutorul social. Am mai fost în ajutor social, apoi am fost angajat în construcții și acum iar am ajutor social. Acum sper să găsesc ceva bun, cu salariu bun”, a spus un alt domn, care a venit la întâlnirea cu cei de la AJOFM.
Și, dacă oamenii voiau în construcții, un astfel de angajator tocmai a venit să le ofere de lucru, dar care spera, la rândul lui, să și poată face angajările de care are nevoie.  „Caut oameni de calitate. Vreau fierar-betonist, zidari, pentru construcții. Am găsit ceva și aștept să văd la muncă dă se vor descurca. E greu să găsești oameni, înainte de a fi meseriași. Unii nu se țin de muncă, nu sunt serioși. E greu”, a spus Dan Macariu, administrator de firmă de construcții.
AJOFM verifică toți beneficiarii de venit minim garantat și ajutor social și le propun acestora chiar un job. Mulți, pentru că nu au calificări, pot urma un cors de calificare, iar mulți ai cerut cursuri de alfabetizare, pentru că nu au școală. „ Am avut o surpiză foarte plăcută, azi. Avem în sală 4 angajatori, care caută o femeie de serviciu, dar și să facem împreună un curs de îngrijitori pentru bătrâni, un curs de instalatori, au nevoie de oameni în construcții. Vom face și cursuri și îi vor angaja pe cei mai buni”, a spus Georgeta Tomuța, șefa AJOFM Hunedoara. Din luna martie, prin AJOFM Hunedoara, vor fi demarate mai multe cursuri, unele chiar de alfabetizare, aceasta fiind și șansa celor ce acum beneficiază de un venit minim garantat.
Diana Mitrache