Doar 7 școli superioare din România au fost selectate în topul Universităților Europene, iar studenții și profesorii de aici primesc peste 1 milion de euro, dar au și posibilitatea de a învăța, respectiv, să predea, în școlile din Europa. Este una dintre cele mai mari realizări ale școlii din România, nu doar din Valea Jiului, iar acesta este unul dintre motivele ce atrag studenții.
Să poți studia la Petroșani, iar un an să îl faci în străinătate a devenit deja realitate și doar panedmia ce a temperat puțin aceste deplasări. Totuși, au fost studenți de la Petroșani care au plecat în Europa, pentru că scoala de aici are parteneriate de acest fel, fiind cuprinsă într-un consorțiu alături de școli din Europa.
„Faptul că suntem o
universitate europeană, într-un consorțiu european, este un atu în plus pentru ca studenții din România, dar și din alte țări, să vină la Universitatea din Petroșani. Se creează facilitatea studenților de a parcurge minim un an de studiu la una dintre universitățile din consorțiu, dar și cadrele didactice vor participa ca să predea în astfel de școli din consorțiu, iar începând chiar din acest an, vom face și noi cursuri în limba engleză. Le vom edita în engleză și vor fi predate în limba engleză”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Și profesorii de aici se arată optimiști cu pivire la deplasările viitoare.
„Cred că într-un an de zile pandemia în Europa se va regla și vom putea să demarăm aceste participări ale studenților noștri la alte universități, iar noi să ăîi găzduim pe cei din alte universități”, a adăugat prof univ dr ing Sorin Radu.
Și, pentru că universitatea ține cont de piața muncii și noile trenduri, cei de aici sunt gata să acrediteze noi specializări. „Urmează câteva propuneri noi de specializări și aici ne gândim la inginerie medicală, unde am demarat formele de acreditare, la ingineri în instalații și în cadrul Colegiului non-universitar pe care îl avem și unde avem și specializări pentru absolvenții de liceu care nu au luat Bacalaureatul, și unde vrem să facem, pe lângă Ingineria
transportului și traficului, ori Calculatoare, de ce nu,
și asistente medicale?”, a mai adăugat Rectorul Universității.
Proiectul în care Universitatea din Petroșani este parteneră în consorțiuul
european este de lungă durată. Trei ani este doar prima fază și poate fi extins chiar până în 2040. Alături de Universitatea din Petroșani sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect, Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania și Universitatea Silezia din Polonia.
Diana Mitrache