În mapele consilierilor locali ai Petrilei, pentru ultima sedintã din acest an, respectiv joi, 20 decembrie, a apãrut un proiect de hotãrâre, initiat de viceprimarul Vasilicã Jurca, sustinut de colegi PSD, care prevede scumpirea gunoiului de la 4,2 lei, la 5,8 lei. Si va urma si a doua etapã, si a treia…
Scandalul deponeului ecologic de la Petrila dureazã de vreo doi ani. Desi au fost alocati bani frumosi pentru o asemenea constructie ecologicã de cãtre Uniunea Europeanã, constructii existente peste tot în lumea civilizatã, o parte a consilierilor locali au fãcut loby în defavoarea deponeului. Unii locuitori ai Petrilei, nestiind despre ce este vorba si cu ce ”se mãnâncã” acest deponeu, s-au opus la rândul lor. Unii au invocat poluarea uitând cã groapa de gunoi de la Petrila a împutit ani de zile orasul, întinzându-se pe dealuri si mustind a resturi fermentate, autoaprinzându-se de zeci de ori în timp de varã si fumul înecãcios acoperea orasul. Desi groapa de gunoi de la Petrila este închisã de mult de Garda de mediu, aici tot se mai depoziteazã hoteste gunoi.
Proiectul deponeului a fost initiat de consilierii liberali, lucru pentru care au fost pusi la zid. ”Eu am vãzut un asemenea deponeu si nu pot sã accept. Emanã un miros care îti rupe nasul, pe o razã de mai multi kilometri. Iar noi suntem cu casele la 800 de metri distantã de el“, a declarat Ioan Temneanu, consilier PC.
„Nu sunt de acord, pentru cã aceastã constructie se aflã la sub un kilometru distantã de casele oamenilor. Noi vrem zonã turisticã aici, sã dezvoltãm aceastã ramurã, nu sã construim groapa de gunoi“, preciza Gheorghe Bobar, consilier local PSD.
Ati petrileni, oameni care au ocupat functii importante pe vremea când industria duduia, s-au întrebat: bine, bine, nu facem deponeul pentru cã nu se doreste. Nu-i nici o problemã. Dar locuitorii produc gunoi, ca în orice comunitate. Ce facem cu elSS Solutia cu incineratorul nu este viabilã, pentru cã nu-l aprobã nici dracu. Atunci ce facemS
Existã o solutie! Scumpirea gunoiului pentru cã trebuie cãrat de pe teritoriul Petrilei, acolo unde existã gropi de gunoi autorizate sau deponee ecologice. Pe lângã transport, primãriile, respectiv societãtile de gospodãrie, care detin astfel de depozitare percep taxe. Consilierii care nu au fost de acord cu aceastã constructie nu au informat cetãtenii cã îi paste scumpirea, cã trebuie sã plãteascã pentru pãrerile împãrtite. O campanie de informare a petrilenilor, cu argumente pro si contra, ar fi trebuit fãcutã, pentru cã ei vor fi cei care vor scoate bani în plus din buzunare.
Si momentul scumpirii a venit! În mapele consilierilor locali ai Petrilei, pentru ultima sedintã din acest an, respectiv joi, 20 decembrie, a apãrut un proiect de hotãrâre, initiat de viceprimarul Vasilicã Jurca sustinut de colegi, care prevede scumpirea gunoiului de la 4,2 lei, la 5,8 lei, scumpire datoratã tocmai transportului gunoiului la Vulcan si scumpirii carburantilor.
Pare hoteascã miscarea introducerii acestui proiect de cãtre PSD chiar în ultima sedintã de consiliu, fãrã o informare prealabilã a populatiei. Si asta este doar prima transã a scumpirii, pentru cã Edil Terma Vulcan a cerut un pret mult mai mare. Se stie cã rezolvarea gunoiului Petrilei va veni prin scumpiri în cascadã.
Sã fie oare atât de siguri social democratii cã dacã au câstigat alegerile la nivel national nu-i poate trage nimeni de mânecãS Si petrilenii au votat, deci au pretentia mãcar sã fie informati, pentru cã datoritã lor se aflã consilieri, primar si vicerimar în fruntea urbei si lor le bãgã acestia mâna în buzunar!
Ileana Firtulescu