4 studenți din Bangladeș sunt, de marți, la Petroșani. Vin să urmeze cursurile la Universitatea din Petroșani, ei urmând să se califice ca ingineri, alături de ceilalți străini care fac aici școală. Este o dovadă a internaționalizării relațiilor de aici și profesorii spun că un nou eveniment va avea loc la finele acestei luni.

Cei 4 viitori studenți vin la Petroșani, unde, pentru început, vor urma cursuri de limba română, timp de un an. La fel mai sunt și alții aici, iar unii urmează diverse studii de masterat sau doctorat, așa cum se întâmpla și cu mai bine de 30 de ani, înainte de Revoluție. „Din toamnă, după ce trec testul de limbă, vor deveni studenți în anul I, la câteva specializări în domeniul ingineriei. Vorbim despre inginerie minieră, mecanică, electrică, ori de mediu. Ei se alătură astfel altor studenți veniți din afară. Avem un student din Peru, unul din Chile, o studentă de la Sankt Petersburg din Rusia și un student din Camerun. Ei sunt cei acre acum fac anul pregătitor de limba română”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
La Petroșani mai vin studenți din Basarabia, unul care face cursuri de limba română și vine din Turkmenistan, iar în urmă cu câțiva ani au venit aici și alți studenți, ce acum sunt masteranzi.
Un eveniment inedit, însă, va avea loc în scurt timp, la această universitate. „Săptămâna viitoare, în 25 februarie, o să avem susținerea primei teze de doctorat în limba franceză. Este vorba despre un doctorand din Camerun, coordonat de domnul profesor Ioan Gaf – Deac, student care
își va susține texa în cadrul școlii doctorale de la noi ”, mai spune Rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani le oferă acestor studenți un climat potrivit, cazare în condiții excepționale și școală la un preț rezonabil, plus o calificare înaltă.
Înainte de Revoluție, la Universitatea din Petroșani veneau zeci de studenți din țările Africane cu precădere, pentru că școala superioară de aici era extrem de bine cotată în rândul experților din minerit.
Diana Mitrache