O firmă din Târgoviște ”scoate din joc”, cel puțin temporar o firmă care ani la rând s-a ocupat de iluminatul festiv din Petroșani. Aceleiași firme din Târgoviște municipalitatea de la Petroșani trebuie să îi plătească aproape 9.000 de lei onorariul parțial al avocatului.

Primăria Petroșani trebuie să plătească aproape 9.000 de lei unei firme care a contestat un contract care privește servicii de întreținere și menținere în funcțiune a sistemului de iluminat public din municipiul Petroșani, precum și închirierea temporară de produse pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv. În plus, Consiliul Național pentru Soluționarea contestațiilor a admis, în parte, solicitările firmei din Târgoviște.
În toamna anului trecut, Primăria Municipiului Petroșani a decis concesionarea prin licitație a serviciilor de întreținere și menținere în funcțiune a sistemului de iluminat public din localitate Contractul, care are o valabilitate de 48 de luni, prevede și închirierea temporară de produse pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv. 3.050.232 de lei este valoarea contractului.

D oi participanți
Potrivit datelor oficiale de pe portalul de licitații publice, la procedura organizată de municipalitatea de la Petroșani s-au prezentat două firme de profil. Este vorba de S.C. EURO-AUDIT SERVICE S.R.L., firma care a depus contestația, și S.C. MK LIGHTING S.R.L. în calitate de ofertant și ELECTROMAGNETICA în calitate de subcontractant. MK Lighting nu este străină de contractele cu Primăria Petroșani.
În ultimii ani, firma din Cinciș a fost cea care a realizat serviciile de întreținere a iluminatului public și a montat beculețele ornamentale cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

C ontract contestat
Procedura organizată de municipalitatea de la Petroșani a fost contestată. O firmă din Târgoviște s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor. ”Prin contestația înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (…), formulată de EURO-AUDIT SERVICE SRL, cu sediul în Târgoviște(…), unde se solicită comunicarea tuturor actelor de procedură, formulată împotriva adresei nr. 195/06.01.2021, reprezentând comunicare rezultat evaluare propuneri tehnice, emisă de MUNICIPIUL PETROȘANI, (…),în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii simplificate, organizată în vederea încheierii unui contract de concesionare având ca obiect „Servicii de întreținere și menținere în funcțiune a sistemului de iluminat public din municipiul Petroșani, precum și închirierea temporară de produse pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv”, cod CPV 50232100-1 – Servicii de întreținere a iluminatului public (Rev.2), s-au solicitat: “(a) suspendarea procedurii de atribuire până la soluționarea definitivă a prezentei contestații; (b) anularea adresei nr. 195/06.01.2021 (comunicare respingere ofertă) prin care oferta depusă de către EURO-AUDIT SERVICE SRL a fost respinsă ca inacceptabilă, precum și a oricăror acte interne anterioare și/sau subsecvente și conexe acestora, emise de către autoritatea contractantă în cadrul procedurii de atribuire cu privire la modalitatea de evaluare a ofertei EURO-AUDIT SERVICE SRL; (c) obligarea autorității contractante la continuarea procedurii de atribuire cu respectarea dispozițiilor legale în materia concesiunilor de servicii, cu consecința stabilirii conformității şi acceptabilității ofertei EURO-AUDIT SERVICE SRL; (d) obligarea autorității contractante la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea demersului judiciar, potrivit dovezilor justificative ce vor fi depuse la dosarul cauzei””, arată solicitarea firmei din Târgoviște. După ce au analizat cele depuse la dosar, reprezentanții CNSC au admis parțial solicitarea celor de la firma din Târgoviște.
” Admite, în parte, contestația formulată de EURO-AUDIT SERVICE SRL, în contradictoriu cu MUNICIPIUL PETROȘANI, în calitate de autoritate contractantă. Anulează raportul intermediar nr. 194/06.01.2021, în partea care privește evaluarea ofertei contestatorului, precum și actele subsecvente. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea acestei oferte cu respectarea dispozițiilor legale și a celor evocate în motivare, în termen de 15 de zile de la primirea deciziei. Respinge, ca inadmisibilă, solicitarea din cadrul capătului de cerere de la punctul c) al contestației, în ceea ce privește consecința urmărita, respectiv „cu consecința stabilirii conformității și acceptabilității ofertei Euro-Audit”. Obligă autoritatea contractantă la plata către EURO-AUDIT SERVICE SRL a sumei de 8693,67 lei, reprezentând onorariu avocațial parțial”, arată decizia CNSC din data de 9 februarie 2021.Firma din Cinciș, cea care a avut până acum contractul, s-a adresat CNSC în calitate de intervenient. ”Prin cererea de intervenție accesorie înregistrată la CNSC sub nr. 3634/22.01.2021, MK LIGHTING SRL (…), solicită admiterea în principiu a cererii de intervenție accesorie, respingerea contestației formulată de EURO-AUDIT SERVICE SRL, ca inadmisibilă, în temeiul art. 61ą alin. (1) din Legea nr. 101/2016, în măsura în care nu s-a depus cauțiunea, iar, pe fond, respingerea contestației, ca nefondată, în integralitate, corelativ cu menținerea actelor contestate ca fiind legale și temeinice, precum și obligarea contestatorului la plata cheltuielilor de judecată, potrivit art. 453 din Codul de procedură civilă. Contestația va fi soluționată împreună cu cererea de intervenție, având în vedere dispozițiile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 101/2016, precum și prevederile art. 61 și următoarele din Codul de procedură civilă”, arată solicitarea MK lightning. CNSC a decis să respingă cererile intervenientului. ”Respinge excepția inadmisibilității contestației, invocată de intervenient. Încuviințează, în principiu, și respinge cererea de intervenție formulată de MK LIGHTING SRL. Respinge cererea intervenientului privind acordarea cheltuielilor de judecată”, mai arată decizia CNSC.
Împotriva prezentei decizii părțile pot formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare pentru părțile cauzei, respectiv de la data luării la cunoștință de către alte persoane vătămate. Contractul se referă la ”Delegarea de gestiune a serviciului de iluminat public local în municipiul Petroșani, respectiv asigurarea serviciilor de întreținere și menținere în funcțiune a sistemului de iluminat public din municipiul Petroșani, precum și închirierea temporară de produse pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv în municipiul Petroșani, care presupune următoarele: întreținerea și menținerea în funcțiune a sistemului de iluminat public; realizarea iluminatului ornamental-festiv utilizat cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă”.
Monika BACIU