După ce zile în șir temperaturile au scăzut mult și sunt negative mereu, apele de munte au format sloiuri, iar angajații din stațiile de captare au fost nevoiți să iasă și ziua și noaptea să le spargă. În plus, mai mulți oameni au solicitat ajutor, după ce instalațiile le-au înghețat acasă.
Captările sunt locul principal din care stațiile de tratare a apei se alimentează cu apă, însă, din cauza gerului și a vântlui puternic, peste tot s-au format sloiuri. Apa, însă, nu a fost întreruptă, pentru că, la fiecare stație, oamenii au ieșit periodic să spargă gheața care ar fi putut optura alimentarea.
„ A fost dificil să asigurăm debitul de intrare în stație. Și, dacă la stația Taia și jieț, captările sunt la maxim 800 de metri de stația de tratare, la Zănoaga, captările sunt, una la 12 km, una la 15 km, dar oamenii noștri au fost în permanență acolo. Avem apă în captare, iar pe secții, au fost, pe lângă oamenii consemnați în week-end, și echipe care asta au făcut: au urmărit tot ce înseamnă aducțiune, ca să nu avem probleme pe rețelele principale și de distribuție”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Dar problemele nu s-au resimțit doar în zonele de munte. Și oamenii, în locuințele lor, s-au trezit că nu au apă, pentru că au înghețat apometrele la scară. Cei de la Apa Serv spun că au fost mai multe reclamații, dar apa nu a fost sistată deloc.
„Am avut doar 12 reclamații de îngheț. Cele 12, au fost doar branșamente individuale. Dar nu au afectat o scară de bloc sau vreun bloc întreg, iar pe perioada week-end-ului, am intervenit și în acele locuri, chiar dacă erau branșamente
individuale”, a mai precizat Cristian Ionică.
În Valea Jiului temperaturile au fost și pe timpul zile sub minus 5 grade C sau chiar minus 15 C, lucru ce a făcut dificilă această activitate. Populația este sfătuită în continuare să își izoleze cutiile n care se află apometrele, ca să nu le înghețe țevile.
Diana Mitrache