Consiliul Judetean Hunedoara a dat drumul la discutii în vederea asigurãrii pazei la cetatea dacicã de la Sarmizegetusa Regia, recent preluatã în administrare de cei de al „judet”.

Pentru început asigurarea pazei se va face cu o firmã privatã, dar asta numai pânã când Ministerul de Interne va debloca posturile pentru jandarmii ce se vor ocupa de aceastã activitate.

De 40 de jandarmi este nevoie pentru asigurarea pazei în perimetrul cetãtii dacice de la Sarmizegetusa Regia, deseori rãscolitã de hotii de comori. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a precizat cã reprezentantii jandarmeriei au solicitat deja ministerului de resort deblocarea posturilor, dar, pânã atunci, se va merge pe contract cu o firmã privatã. „Nu vom face o licitatie, ci doar o selectie de oferte, pentru cã este pentru o perioadã scurtã de timp de maximum 6 luni probabil. O sã avem discutii cu fiecare în parte”, a declarat Molot. Si, potrivita acestuia, încã de marti au demarat aceste discutii între oficialii CJ Hunedoara si reprezentantii firmelor de pazã cu care institutia judeteanã a mai avut contracte. Printre firmele care ar vrea sã pãzeascã Sarmizegetusa Regia se aflã si Axis Corporate Security, firma reprezentatã de Ionut Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga. Implicatã într-o serie de scandaluri legate de exploatarea angajatilor si datoriile la bugetul de stat, Axis este însã un jucãtor redutabil pe piata firmelor de profil din judetul Hunedoara, însã se spune cã are concurentã serioasã cel putin pe acest contract.  Oricum, chiar dacã discutiile au demarat, de paza vechii capitale a Daciei preromane vom vorbi doar de la primãvarã, dupã ce se va topi zãpada, a mai spus Mircea Molot

Oficialii CJ Hunedoara au anuntat cã, odatã preluatã în administrare,  Sarmizegetusa Regia va fi pusã valoare cu ajutorul fondurilor europene.

Prioritarã este, însã, paza cetãtii, pentru stoparea furturile din siturile arheologice.

Carmen Cosman