C J Hunedoara devine liderul de parteneriat pentru GreenLine Valea Jiului, după ce municipalitatea de la Vulcan a renunțat la această titulatură pentru că nu are
capacitatea financiară de a susține întreaga contribuție proprie aferentă proiectului.

CJ Hunedoara a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea Actului adițional nr.4 la Acordul de parteneriat între U.A.T. Municipiul Vulcan și U.A.T. Județul Hunedoara, U.A.T. Municipiul Petroșani, U.A.T. Municipiul Lupeni, U.A.T. Oraș Petrila, U.A.T. Oraș Aninoasa și U.A.T. Oraș Uricani, în vederea promovării și implementării în comun a proiectelor „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani – Green Line Valea Jiului” Componenta 1 și „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani – Green Line Valea Jiului” Componenta 2 în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiție 4e, Obiectiv specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
”Deoarece proiectul este în parteneriat, iar la finalul implementării toți partenerii vor beneficia de rezultatele proiectului, iar UAT Vulcan este liderul de parteneriat nu are capacitatea financiară de a susține întreaga contribuție proprie aferentă proiectului, prin adresa (…), înregistrată la Consiliul Județean Hunedoara (…), aceasta a solicitat preluarea calității de lider al parteneriatului de către UAT Județul Hunedoara, acesta având calitatea de membru al parteneriatului”, arată documentul adoptat de CJ Hunedoara.
Green Line Valea Jiului”, cu componentele 1 si 2 este un proiect care prevede crearea unei linii verzi de autobuze
electrice intre Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani. Prin cele
doua proiecte vor fi achizitionate 26 de
autobuze electrice, va fi amenajat un depou in municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 statii de transport public, se vor realiza 34 de statii de reincarcare pentru autobuzele electrice si 2 statii de reincarcare pentru automobile electrice. Totodata, vor fi reabilitati aproximativ 5 kilometri de drum.
In 20 dintre statiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de calatorie, iar 42 de statii vor fi dotate cu sisteme de informare a calatorilor.
De asemenea, proiectele prevad implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare si de numarare a pasagerilor in vehicule, monitorizarea si dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web si a unei aplicatii de mobil (Android, IOS) pentru informarea calatorilor.
Investitia este rezultatul parteneriatului dintre Primaria Municipiului Vulcan, Primaria Municipiului Petrosani, Primaria Orasului Aninoasa, Primaria Municipiului Lupeni, Primaria Orasului Uricani, Primaria Orasului Petrila si Consiliul Judetean Hunedoara.
Tinta este asigurarea unui transport public de calatori modern, nepoluant, de inalta calitate, atractiv si eficient pe cele patru trasee cuprinse in proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon in localitatile din Valea Jiului.
Cele patru trasee insumeaza 128 de kilometri dus-intors, dupa cum urmeaza: Traseul 1 (38,5 km) – traseul principal, care face legatura integral intre Uricani – Lupeni – Vulcan – Petrosani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legatura intre Aninoasa si Petrosani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legatura intre Petrila (zona minei) si Jiet; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigura legatura in localitatile care apartin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Butii.
Monika BACIU