M ai mulți studenți au protestat la Petroșani pentru că nu mai pot merge oricând gratis cu trenul. Asta, după ce Guvernul a decis să elimine călătoriile gratuite și să le perceapă și lor jumătate din tarif.
S-au adunat pe zona pietonală din centrul orașului și, pentru că mulți vin din Republica Moldova, ne-au explicat de ce s-au raliat protestului național.
„Accesul la viitor e pe jumătate luat”, ori „Vă rugăm să ne scuzați că nu suntem deputați”, sau ”Noi suntem viitorul. Nu ne ignorați”, sunt doar câteva dintre sloganurile cu care au venit studenții de la Petroșani la mitingul pe care l-au organizat vineri dimineață pe zona pietonală din apropierea teatrului. Au spus că, pentru ei, călătoria cu trenul este un lucru necesar și, pentu că mulți vin din Republica Moldova, transportul gratuit cu trenul este binevenit. „Trenul gratuit este foarte important pentru noi, deoarece sunt foarte mulți studenți care nu și-ar permite nici să mai meargă acasă. De multe ori ne ajută și în activitățile noastre, culturale, științifice, sportive, să ne deplasăm dintr-un centru universitar, în altul. Pe perioada pandemiei, studenții au circulat mult mai puțin, pentru că a fost și acel lookdown și nu cred că a afectat fosrte mult că noi am stat acasă și nu ne-am plimbat dintr-un loc în altul”, a spus Alexandru Mihai Chiuda, președintele Ligii Studenților din Petroșani. „E cam nașpa, că banii pe care îi primim de la părinți sunt bineveniți. Eu fac naveta Petroșani –Arad. Fac des naveta”, a spus o tânără ce tocmai se pregătea să plece la Arad, acolo unde este studentă.
„Noi am ieșit la protest ne arătăm nemulțumirea față de decziia Guvernului de a anula posibilitatea de a călători cu trenul. Este un beneficiu pentru noi, studenții. Mare parte din studenți nu are un venit suficient să își achite
cheltuielile pe care le are, iar călătoria cu trenul este scump. Noi suntem împotriva deciziei. De două sau 4 ori pe lună. Merg la Târgu Jiu, la Deva, sau chiar acasă. Merg până la Iași cu trenul și de acolo, până în Republica Moldova, cu autocarul”, a spus un alt student din Republica Moldova.
Astfel de proteste au avut loc în mai multe
centre universitare, în ciuda frigului pătrunzător.
Potrivit propunerii de buget, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval, fiind astfel eliminată gratuitatea la transportul pe calea ferată.
Diana Mitrache