230 de milioane de lei urmează să vină la Petrila, prin ADR Vest, bani cu care primărie va reface o bună parte din iluminatul public. Edilii speră ca astfel să reducă cheltuielile la jumătate cu iluminatul public, care, de când a fost oprită și hidrocentrala de pe Taia, aduce mari cheltuieli la bugetuil orașului.
Proiectul urmează să fie semnat în scurt timp, iar primarul din Petrila susține că va fi în avantajul tuturor. Pe de o parte, iluminatul va fi mai bun, modern și adaptat noilor cerințe, iar pe de altă parte, va fi mai ieftin.
„Va fi o investiție prin care noi ne dorim să scădem consumul de energie electrică, pentru că, la  momentul acesta, plătim aproximativ 50 – 60 de mii de lei pentru iluminatul public, lunar. Sper să îl reducem cel puțin la jumătate”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Nu vom scăpa de cabluri peste tot, dar, în mare parte, sutele de fire atârnate pe stâlpi vor dispărea.
„Vor fi instalate lămpi cu telegestiune, printr-un dispecerat. Vor fi montați stâlpi noi pe strada Republicii și, bineînțeles, vor fi extinse multe rețele din orașul Petrila, pentru iluminatul public.  În parte, vom scăpa de cabluri, pentru că o parte din iluminat se va desfășura tot pe stâlpii de la ENEL. Nu va fi doar cei ai primăriei”, mai spune Jurca.
Din păcate, pentru iluminatul public nu mai vin bani nici din asocierea cu microhidrocentrala de pe Taia. Activiștii de mediu au reușit sistarea activității acesteia, iar întreaga cantitate de curent este cumpărată de primărie de pe piață.
„Primeam aproximativ 2 – 3 mii de lei pe lună dintr-o asociere cu o firmă care a construit hidrocentrala de pe Taia, dar acum ea este oprită de aproape 2 ani de zile. Sunt probleme de  mediu, care nu s-au rezolvat până la acest moment. Eu sper ca, într-un final, să se rezolve și să fie repornită hidrocentrala de pe Taia”, a explicat Vasile Jurca.
Proiectul ar urma să fie implementat în următoarele luni, după finalizarea licitației.
Diana Mitrache