Nikos Karamanlis (n.1 nov.1952)a fost fotbalist la Jiul Petroșani în sezonul 1970-1971, acum 50 de ani…El venise la Petroșani de la Corvinul Hunedoara, în momentul când regulamentul de atunci impunea folosirea unui jucător sub 19 ani.
Era perioada în care la Jiul antrena Ion Bălănescu, iar printre jucători, erau V.Stan, Tonca, Stocker, Libardi, Peronescu, Ion Constantin sau Max Naidin. În prezent, la aproape 69 de ani, Nikos Karamanlis locuiește la Patras în Grecia și a avut amabilitatea să îmi acorde, în exclusivitate, un interviu.
-Reporter: Domnule Karamanlis, ați avut un campionat la Jiul, ca titular, în 1970-71. Cum a fost?
– Nikos Karamanlis: O-ho, ce surpriză! La Jiul, mda…Am jucat doar un campionat, dar nu am uitat acea perioadă de la Petroșani. Îi țin minte pe antrenorii Bălănescu și Tălmaciu, pe conducătorul Otto Abraham, pe toți coechipierii. A fost un campionat greu, am scăpat la limită să nu retrogradăm, într-un decisiv 2-0 cu Farul Constanța, în penultima etapă.
– Reporter: Despre adversarii de atunci, ce vă amintiți?
– Nikos Karamanlis: I-am bătut și sezonul ăla pe Craiova, Dinamo (n.n. cu 2-0!), Petrolul Ploiești. Cei mai puternici adversari întâlniți atunci erau Mircea Lucescu, Pârcălab, Dumitrache, R.Vlad, Dobrin, Creiniceanu. Ce fotbaliști !
– Reporter: Cum ați ajuns la Panathinaikos Atena dumneavoastră, un puștan în clasa a XII-a, de la Petroșani?
– Nikos Karamanlis: Mă văzuseră mulți suporteri de la ambasada Greciei – jucam de patru ori în Campionat la București – și m-au recomandat celor de la Panathinaikos Atena. Tocmai jucaseră finala Cupei Campionilor Europeni, cu Ajax Amsterdam, pe  „Wembley” la Londra, pierdută cu 0-2, în fața lui Mecskens, Suurbier, Blankenburg, Keizer, Gerry Mühren și marele Johann Cruyff. La Panathinaikos evoluau Ekonomopoulos, celebrul portar, Kamaras, Domazos, Antoniadis, Filakuris, antrenor fiind celebrul Ferenc Puskas, la a cărui înmormântare am fost în 2006 la Budapesta…
– Reporter: Deci, un puști de 19 ani de la Jiul, la Atena, cu Ferenc Puskas…
– Nikos Karamanlis:Da, de la Jiul am plecat la vicecampioana Europei, cu un antrenor Ferenc Puskas, care m-a îndrăgit foarte mult! Am intrat într-o echipă de mare valoare europeană la acel moment. De fapt, în decembrie 1971, Panathinaikos a jucat dubla manșă pentru Finala Cupei Intercontinentale, cu campioana Americii de Sud, Nacional Montevideo din Uruguay.
După 1-1 în tur la Atena, uruguayenii ne-au învins cu 2-1 la Montevideo. N-am jucat în nici un meci dar am trăit acele emoții…
– Reporter: Vă mulțumesc domnule Karamanlis și s-auzim de bine…
– Nikos Karamanlis: Zic și eu la fel și promit să vin la Petroșani dacă ajung anul acesta în România.
GENU TUTU