În Valea Jiului, dar și în zona Călan, aerul este rău, sau, în cel mai fericit caz, indicele de calitate al aerului este moderat. I
nspectorii de mediu spun că totul se întâmplă din cauza poluării, a celor care fac focul, dra și a numărului mare de mașini, care emit noxe. Iar toate acestea sunt inhalate, pentru că plafonul de nori este jos.
Norii nu permit dispersarea noxelor, lucru ce face ca, la ultimele măsurători, aerul să nu aibă cele mai bune caracteristici. Nu mai departe de începutul acestei luni, aerul din zona Văii Jiului era catalogat ca rău și stația de la Vulcan indica noxe puternice în aer.  „Fiecare indice de calitate a aerului are o valoare maximă admisă, iar media, la 24 de ore, se întâmplă să fie depășită la unul sau chiar mai mulți indici de calitate a aerului. Atunci când se întâmplă acest lucru, bineînțeles că apar aceste informații, care nu ar trebui să fie alarmante, având în vedere condițiile meteo și sursele de poluare”, a spus Georgeta Barabași, director la Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara.
În județul Hunedoara sunt 5 stații automate de monitorizare a calității aerului. Zilnic, indicatorii de calitate sunt în atenția celor de la Agenția de Protecție a Mediului, care găsesc cantități mari de praf și poluanți gazoși. Dar, în Valea Jiului, spre exmplu, acești indici nu cresc din cauza industriei, mai ales  din cauza termocentralei Paroșeni. Dar totuși, vorbim despre un aer poluat.  „Nu este vorba de surse industriale. Majoritatea surselor fixe de poluare industriale sunt oprite sau lucrează la capacități reduse. Rămân mașinile, camioanele, TIR-urile și încălzirea locuințelor individuale. Nu se monitorizează  doar emisiile de la Termocentrala Paroșeni, care are și instalație proprie de măsurare a emisiilor, ci mai ales traficul și încălzirea locuințelor, care, în Valea Jiului, se face încă cu cărbune ”, mai spune Georgeta Barabași.
Ultimele date arată că, în data de 3 februarie, indicii de calitate a aerului conduc la concluzia că, în vestul municipiului Deva și in zona municipiului Hunedoara, indicele de calitate a aerului este ACCEPTABIL, în zona orașului Călan, indicele de calitate a aerului este BUN, iar în zona municipiului Vulcan, indicele de calitate a aerului este MODERAT. Și asta, în condițiile în care, cu o zi înainte, în 2 februarie, la Vulcan aerul era RĂU.
Diana Mitrache