Nu și-au achitat amenzile contravenționale și au fost obligați de judecători să presteze muncă în folosul comunității. Unii dintre contravenienți au adunat sume considerabile din sancțiunile primite.
Doar în ultima săptămână din ianuarie, magistrații Judecătoriei Hunedoara au dispus înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunității pentru zeci de localnici.
În cele mai multe cazuri, hunedorenii sancționați nu aveau venituri și n-au putut fi executați silit pentru recuperarea debitelor, astfel că s-a cerut instanței ca în contul datoriilor să muncească în cadrul serviciilor municipalității Hunedoara, până la stingerea lor. Contravenienții, în mare parte, au primit amenzi pentru încălcări la regimul circulației rutiere pe drumurile publice, tulburarea liniștii ori alte abateri de la normele de conviețuire. Unii dintre cei care vor presta muncă în folosul comunității au adunat mai multe amenzi, astfel că au de efectuat zeci de ore de muncă neplătită. Alții au încercat să scape măcar pentru o perioadă scurtă de timp printr-un tertip, cum este și cazul unui bărbat din municipiul Hunedoara, amendat de mai multe ori cu suma totală de 700 de lei. Acesta a achitat printr-un ordin de plată 2 lei crezând că arată buna credință și scapă. Toți cei obligați de judecători la munci comunitare au obligația de a se prezenta de îndată, dar nu mai târziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare, la primarul unității administrativ-teritoriale în a cărei rază își are domiciliul sau reședința, pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii.