Toate spitalele hunedorene ar urma să fie controlate în următoarele zile. A cerut-o și Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, la Deva, dar și la Petroșani a decis asta primarul Tiberiu Iacob Ridizi. Totul, după ce 7 oameni au murit la Spitalul Matei Balș din Capitală, în urma unui incendiu.

Luni, 1 februarie 2021, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, vicepreședintele Ion Bădin și administratorul public Costel Avram au avut o întâlnire cu managerii și directorii medicali ai unităților medicale din subordine.
Președintele Laurențiu Nistor le-a solicitat managerilor să prezinte în cel mai scurt timp necesarul de detectoare de oxigen care să prevină producerea unor incidente nedorite.
„Am convocat această ședință pentru că sănătatea este pe primul loc și vreau să mă asigur că facem tot posibilul pentru siguranța pacienților. Am desemnat o echipă din cadrul Compartimentului managementul unităților de asistență medicală să efectueze controale inopinate în spitalele din subordine pentru a verifica dacă sunt cazuri de suprasolicitare a instalațiilor electrice. În paralel, am solicitat să ni se transmită urgent necesarul de detectoare de oxigen și de fum”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
În final, conducerea CJ Hunedoara a solicitat manageri­lor să trateze cu responsabilitate maximă problemele legate de siguranța pacienților, mai ales în secțiile de terapie intensivă și în saloanele unde sunt tratați pacienți cu afecțiuni pulmonare.

Controale și la Petroșani
Și la Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a cerut o analiză amănunțită a situației din cel mai mare spital al Văii Jiului.
Acesta a cerut expres demararea unei ample acțiuni de verificare a tuturor instalațiilor electrice, pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite, cu consecințe grave, așa cum s-a întâmplat în alte unități sanitare din țară.
De asemenea, a cerut intensificarea verificărilor și în ceea ce privește posibilitatea folosirii unor surse suplimentare de încălzire în secțiile spitalului unde normele interzic acest lucru.

Comisarul european Corina Crețu cere spitale regionale, pentru că sunt bani

Comisarul european Corina Crețu a cerut autorităților din Romînia să se grăbească pentru a primi bani de la Uniunea Europeană pentru construirea spitalelor regionale. Asta, după ce s-a pus problema acestora, acum, când oamenii au ars încă o dată în spitale vechi, cu instalații deteriorate.
„Construcția celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente parcate in Bugetul Uniunii Europene, in cadrul Programului Operațional Regional (POR), care a fost negociat și semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene de către mine, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala. Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obținut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din Bugetul 2021-2027, deși rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % in cazul României. Adică miliarde de euro care stau și așteaptă sa fie cheltuiți.
Știți foarte bine insistența mea de a realiza cât mai rapid aceste spitale atât de necesare. La ora actuală, cu mari întârzieri, documentația pentru spitalele de la Cluj, Iași și Craiova este acum completă: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanțările aferente aprobate.
Guvernul ar trebui sa demareze urgent ultima etapa necesară realizarii spitalelor de la Iasi, Cluj și Craiova: organizarea licitațiilor și demararea construcțiilor”, a scris Corina Crețu, pe pagina sa de socializare, menționând că, în contextul actual, construirea acestor spitale ar trebui să devină urgență națională.
Diana Mitrache