M inerii din Valea Jiului sunt așteptați, în continuare, să se înscrie la cursurile de recalificare profesională, în domeniul energiei eoliene. Minerii au, în continuare, șanse să lucreze în parcuri eoliene, să devină tehnicieni și specialiști în eolian, fotovoltaic și distribuție energie electrică.
Singura condiție este ca aceștia să se pregătescă, timp de șase luni, la Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie – RenewAcad.
Programul a fost unul doar la nivel declarativ, pentru Valea Jiului. În anul 2019, autoritățile lansau programul de reconversie prin care urmau să fie recalificați peste 5000 de mineri sau foști mineri. Numai că proiectul s-a împotmolit din cauza lipsei fondurilor.
S-au desfășurat proceduri de selecție a minerilor, doar cu susținerea financiară a companiilor din industria regenerabilelor.
Inițiatorii continuă demersurile pentru ca Academia dedicată minerilor să devină funcțională. Proiectul RenewAcad își începe activitatea.
Pentru Centrul din Petroșani se caută Traineri cu experiență, este anunțul postat pe site-ul Academiei: https://www.job-eoliene.ro/ Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească candidatul, care să fie o persoană cu bune abilități de public speaking și cu experiență în zona de educație / predare, sunt: studii superioare, engleza nivel mediu, experiență în domeniul trainigului de minim 3 ani (formator specializat), de preferat experiență cu lucru la înălțime și acordarea de prim ajutor (un curs de alpinist utilitar constituie un avantaj).
Conform anunțului de recrutare, Trainer-ul va beneficia de un salariu motivant, tichete de masă și asigurare privată de sănătate. Pe lângă Trainer, se mai caută un Asistent Manager, o persoană dinamică și creativă cu abilități de organizare și planificare, capabilă să comunice la nivel
managerial. Obiectivul stabilit este ca în centrele Academiei să fie pregătiţi circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceştia se adaugă 3.000 de persoane care urmează să fie specializate în distribuţia energiei electrice. Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile.
Pentru înfiinţarea Academiei, s-a semnat un protocol de colaborare între Ministerul Energiei și Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuţie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România), Universitatea din Petroşani.
„Este un proiect excelent, dezvoltat de RWEA. Îl putem promova și noi la nivel european. Ce vreți să faceți pentru Valea Jiului este un exemplu de tranziție justă. Vă ocupați de dezvoltarea energiei din surse regenerabile și asigurați locuri de muncă pentru minerii”, a declarat Aleksandra Tomczak, Policy Coordinator, Coal Regions in Transition Platfor, DG Energy, Comisia Europeană, în cadrul unui eveniment organizat de RWEA.
Cosmin BACIU