Premierul UK David Cameron este numele cel mai nou vehiculat in ultima perioada de sarlatanii care actioneaza pe Internet si profita de naivitatea credulilor. Castigurile sunt fabuloase, iar sarlatanii greu de gasit pentru ca opereaza cu date de identificare false.

E-mailuri care amintesc de mult mai celebrele „scrisori nigeriene” si traduse, probabil, in engleza cu acelasi „google translate” ca si surorile lor mai vechi impanzesc casutele postale virtuale ale multor utilizatori de internet si anunta castiguri fabuloase in numele „adevaratului” Prim ministru al UK, David Cameron. Pentru cei mai multi dintre noi este clar ca banii nu cad din cer si cu atat mai mult acele sume fabuloase promise cu generozitate prin aceste scrisori, insa naivi sunt in continuare suficienti,. Mai ales ca se actioneaza in intreaga lume, nu doar in Romania. Statistici oficiale releva faptul ca 45.000 de dolari pe luna sunt veniturile pe care le obtine un escroc cibernetic nigerian, iar 1,5 miliarde de dolari este valoarea pagubelor produse prin  acele „scrisori nigeriene” care au circulat cam de cand Internetul a luat amploare.

Nigerienii, inlocuiti cu oficialii britanici

Acum oamenii de afaceri nigerieni ori oficialii care vor sa-si ascunda averea in Europa, contra unui comision generos, desigur – asa suna una dintre povestile vandute in spatiul virtual – a cam trecut, dar se gasesc noi forme de inselatorie.

Una dintre ele si cea mai uzitata in ultima perioada se foloseste de numele lui David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, care ne anunta ca „scopul acestei scrisori este de a va notifica in mod oficial ca”….esti un norocos. Numarul cardului tau este castigator si vei primi un premiu de 500.000,00 de lire sterline!  Ca sa beneficiezi de acesti bani trebuie, insa, sa comunici o serie de date personale, multe cu caracter confidential!, si, evident, o suma de bani infima in comparatie cu cea castigata!

Conversatiile prin “scrisoarea nigeriana” – indiferent de formele ei – pot dura luni de zile, escrocii fiind extrem de persuasiv. Nu ti se cer banii de la inceput, iar daca ai apucat sa trimiti ceva ti se cer alte si alte sume pentru ca intre timp apar tot felul de evenimente neprevazute, exact ca in filmele de actiune.

Pagubitii continua corespondenta, chiar si dupa ce sunt inselati, pentru ca se iluzioneaza ca vor reusi sa recupereze ceva chiar daca in acest fel continua sa se afunde in haul financiar. Inselatoria speculeaza tocmai naivitatea si lacomia unora si putini sunt  cei care anunta politia chiar dupa ce si-au dat seama ca au fost inselati.

Carmen Cosman