Week-end perfect la munte

A fost un week-end perfect la munte și mii de oameni au ajuns în Straja, Parâng, ori Pasul Vâlcan. Salvamontiștii i-au sfătuit pe toți să nu se aventureze decât pe traseele bine stabilite, iar dacă merg în drumeție, să evite crestele munților, că există pericol de avalansă.

Stațiunile de munte din Valea Jiului au fost din nou pline de turiști.
Mii de oameni erau așteptați, încă de vineri, în Parâng, Straja și la Pasul Vâlcan, iar salvamontiștii spun că fiecare turist trebuie să știe ce are de făcut, așa încât să nu creeze
probleme, nici lui, nici celor din jur. Asta pentru că numărul accidentelor și al intervențiilor pe pârtie ale salvamontiștilor a fost unul foarte mare.
„Este un week-end foarte bun pentru a
merge la munte, în zonele schiabile. Sunt temperaturi foarte bune, iar pârtiile se prezintă foarte bine. Le recomand tuturor să aibă echipament, să fie atenți pe pârtii, la începători. Restul să nu exagereze cu viteza pe pârtie. Îi rog pe toți cei care vin la munte să se echipeze, să se distanțeze și să nu se aglomereze în spațiile de îmbarcare ”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Echipei Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii avertizează și asupra
pericolului de avalanșe.
„În zona de creastă, atenție foarte mare la cum e așezată zăpada!, pentru că cresc temperaturile. E zăpadă pe văi și vâlcele, acolo unde a fost viscolită, iar cei care doresc să meargă în zonele de creastă, să aibă echipament special de iarnă, de freastă, să aibă parazăpezi, ori un echipament bun, schiuri de tură, rachete de zăpadă și bineînțeles să aibă grijă pe zonele de șei, unde vântul a depozitat zăpada”, mai spune Ovidiu Bodean, șeful Echipei Salvamont Hunedoara.
Salvamontinștii nu exclud nici posibilitatea producerii unor avalanșe pe văi și pe zonele înclinate, unde s-a
acumulat zăpada viscolită, mai ales pe porțiunile nordice. La traversarea văilor s-ar putea produce avalanșele, dar
turiștii sunt sfătuiți să nu abordeze traseele de vară. Traseele de pe curbele de nivel, așa cum le numesc salvamontiștii, sunt de evitat
și cei care pleacă, ar fi bine
să anunțe salvamontiștii despre traseu, dar
să se și echipeze corespunzător.
Diana Mitrache

Advertisements