Avram Iancu, din nou sub apa înghețată

Pe o ceață densă, la o temperatură extremă, joi dimineață, sportivul Avram Iancu a vrut să facă un nou antrenament extrem. A luat cu el o lopată, un târnăcop și un spărgător de gheață și a plecat la lacul din apropierea casei sale. Înotul la copcă este noua lui preocupare, și a făcut-o sub sloganul: „Apa e caldă! Altă întrebare!?”
Pe ceață, într-o apă de nici un grad Celsius, Avram Iancu a făcut să răsune lacul Știurț, o fostă acumulare de ape din vechi galerii de  mină, aflat foarte aproape de casa în care locuiește sportivul.
S-a înarmat cu mai multe unelte și, prin zăpadă și ceață, ne-a condus la lacul înghețat-bocnă. S-a apucat tacticos să sape două găuri în apa rece, cu scopul de a intra în ele și de a înota pe sub apă.
„Este lacul Știurț din Petroșani,  din spatele casei mele, locul în care m-am antrenat ore și ore și nopți pentru mai toate performanețele mele, începând  din 2014, pentru Canalul Mânecii, și fie vară, când e mi bine, fie iarnă, când e mai puțin bine, mă antrenez. Asta, mai ales acum, când bazinul didactic din Petroșani, care îmi poartă numele, de la Petroșani este închis, în contextul pandemic, așa că lacul Știurț este o soluție pentru toți  cei care vor să se antreneze. Apa are 0,5 C, maxim 1 C, lacul este înghețat”, a spus Avram Iancu, sportivul care a uimit mereu Valea Jiului cu performanțele lui.
Ca la ștrand se simțea sportivul, antrenat la Polul Nors, unde cel mai bine a învățat că trebuie să te miști, ca să nu îngheți. Și-a întins un propsop și, cum face orice om la plajă, a pus un rucsac lângă gheața spartă, s-a dezbrăcat și a început să se pregătească.
Câteva genuflexiuni, mișcări de brațe, chiuituri și a sărit în apa ca gheața. A intrat sub apă cu totul și, pe sub gheață, a ieșit la suprafață la cealaltă copcă creată înn gheața groasă. Adâncimea apei era de vreo doi metri în zona în care a intrat, iar în mijloc, apa are peste 10 m adâncime, fiind o acumulare de ape subterane, într-o fostă carieră minieră ce comunică cu galerii de mină vechi.
„A fost excelent. E o zi normală de antrenament. Mă simt excelent, îmi păstrez forma și intru într-o formă din ce în ce mai bună, pentru căă naul aceasta, dacă Dumnezeu îmi îngăduie să fiu sănătos, încerc să dobor un record mondial oficial”, a mai spus Avram Iancu, la ieșire.
Ca privitori de pe margine, putem spune că a fost frig și ceață și chiar și un câine care ne-a însoțit, nu prea a îndrăznit să se apropie de apă. Singurul care a făcut asta a fost Avram Iancu, iar la final ne-a mărturisit, așa cum îi era și sloganul, că apa e „caldă”. Și tot cu „Altă întrebare” ne-a răspuns și când l-am întrebat ce nou record pregătește să doboare. Dar a promis că răspunsul adevărat îl vom primi pe 18 februarie.
Diana Mitrache

Advertisements