Doi pui de struț au ajuns la Aninoasa și sunt deja atracția orașului. Oamenii care îi cresc spun că i-au luat de mici, că îi cresc ca la carte și că o fac ca hobby, după ce au ieșit la pensie. Grădina lor, însă, este cea mai vizitată, de când cele două păsări uriașe au fost mutate mai la strada principală.

Două păsări de un metru înălțime te privesc mirate de după un gard de plasă la Aninoasa. Sunt struți și, dacă nimeni nu se aștepta la așa ceva, iată că doi pensionari din orașul ce pare lipsit de vigoarea anilor în care aici se exploata huilă, s-au gândit să îi crească. O fac cu mare dragoste, iar păsările lor chiar sunt prietenoase, în ciuda faptului că sunt cunoscute ca păsări agresive, ori fricoase.
„Soțul a vrut să cumpărăm și i-am luat, ca să avem de lucru. Din Oradea i-am cumpărat. Mâncarea o luăm de la Sebeș. Mănâncă porumb, amestecat cu concentrate, varză, morcorvi. Nu e greu să îi crești, dar e de lucru cu ei, că trebuie să mănânce bine și să aibă curățenie. În rest, nu sunt urâcioși, nu sar la oameni, dar sunt sperioși”, a spus Carmenica Chiomoveși, proprietara păsărilor.
Cei doi soți spun că speră să fie pereche, pentru că încă sunt pui, chiar dacă la înălțime sunt deja mari, și că dacă vor putea, peste un an, vor avea și ouă. „Vrem să îi ținem de frumusețe, să avem și noi la Aninoasa așa ceva. Vecinilor le este frică, dar nu sunt răi. Au 7 luni jumate și s-ar putea să facă ouă cam la un an, un an și jumătate. Când i-am luat erau mici, cam cât o curcă, iar atunci aveau o lună și jumătate. Acum au un metru și cam 50 de kg, dar se fac cam de 150 de kg”, mai spune femeia care îi crește la Aninoasa.
E greu să crești astfel de păsări, pentru că au un comportament mai ciudat, sunt mari, însă, nici veterinarii nu prea știu ce e de făcut cu ei.

„Nu îi ducem pe ei, aducem acasă veterinarul. Nu prea se pricep medicii, că ei la școală nu prea au învățat de struți. Aici nu a avut struți nimeni. Noi le pregătim curtea și i-am mutat acum când au crescut, iar medicii ne zic ce cred ei că trebuie să le dăm”, a mai spus doamna Carmenica.
Aninoasa devine astfel rpimul oraș de la noi în care sunt crescite aceste păsări, iar primarul spune că este foarte încântat de localnicii care au ales să crească așa ceva.
„Acești oameni s-au gândit să crească struți. La început au avut 3 pui, dar unul s-a îmbolnăvit și au murit. Ceilalți doi rezistă. I-au luat că sunt frumoși și, dacă pe viitor merge bine, o să facă o afacere. Eu îi încurajez, că sunt frumosși și numai să îi poți privi și poate deveni o afacere. Mie mi se pare o idee bună, că avem terenuri. Ei aici au teren puțin, dar în oraș avem destule terenuri nefolosite. Chiar și eu am avut o idee de acest gen, dar dacă nu ai pe cineva să se ocupe de ei permanent. Îi încurajez pe toți cei care cred că pot să îngrijească astfel de păsări, să o facă”, afirmă Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Ca să cumperi un pui de struț ai nevoie de minim 11- euro, iar dacă vă gândiți să vă luați, atunci țineți cont că mîncarea pentru ei este una specială și poate fi adusă doar de la cei care le-o prepară. Familia din Aninoasa are contract cu o societate de la Sebeș, iar păsările trebuie permanent supravegheate.
Diana Mitrache