Toată documentația ce a fost întocmită în 2020 trebuie reluată și în acest an. Este ultima posibilitate, înainte ca Societatea de Închideri de Mine să se dizolve, ca mina Petrila să devină ceea ce ar trebui: un centru cultural. Birocrația, însă, trage totul înapoi.
Consiliul Județean Hunedoara vrea să preia clădirile de la mina Petrila, administrația de la Petrila are planuri cu ele, arhitecții abia așteaptă să scrie proiecte și să acceeze fondurile neceare, iar Societtea de Închideri de Mine s-ar scăpa de ele. Și totuși, ce e de făcut? „Am avut adresă de la CJH, motiv pentru care am dat și noi drumul la o hârtie scrisă către CJH. Am făcut adresă scrisă către Departamentul Cultură de la CJH și ne-am dus personal, eu și cu directorul tehnic, să depunem hîrtia și am avut o întrevedere. Toate hârtiile vor ajunge acum la Minsiterul Culturii Dar ce mai e făcut? Tot ce a fost făcut în 2020. Adică docuemntația la Cultură, la CJH, intru cu ea în Consiliul de Administrație, cu înștiințare în 28, 29 ianuarie și de la mine au tot concursul. După care, alte hârtii trebuie făcute către Ministerul nostru de resort, apoi la AGA, deci exact ce s-a făcut în 2020, trebuie făcut și în 2021. Asta e legea în România”, a spus Daniel Călin Sîrb, director SNIMVJ.
Mai mult, pentru clădirile de care nu mai scapă și pe care Consiliul Județean Hunedoara e gata să le cumpere de mai bine de un an, Societatea de Închideri de Mine are mari cheltuieli. „Eu am început 2021 cu un sac în care am banii limitați și plătesc pază, impozite, taxe, la Primăria Petrila, pentru tot ce este al meu”, a mai adăugat directorul SNIM.
Și, dacă ar ajunge la administrația locală, acele clădiri de patrimoniu, ar putea fi transformate. O spun arhitecții, care au mari planuri pentru ceea ce se petrece la Petrila . „Lucrurile stagnează, din punct de vedere al procedurilor administrative și alte noutăți nu avem. Dar, pe de altă parte, regenerarea propriu-zisă, suntem permanent în dialog cu persoane din exterior, care ar dori să le alăture proiectului, dacă nu ar fi piedicile adminsitrative Adică, sunt oameni cu idei, cu care vor să participe chiar la concursuri de internaționale de arhitectură și urbanism”, a explicat situația actuală Mihai Danciu, arhitect la Planeta Petrila, unul dintre cei care a luptat mereu pentru a salva mina de la demolare și care speră că asta va fi posibil, totuși.
Sunt și proiecte ce ar putea primi acum finanțare, pentru că se vor da bani pentru regenerarea urbană a siturilor industriale. Doar că acum, la Petrila, o singură clădire are această posibilitate. Vorbim despre cea a fostei preparații, singura ce aparține administrației locale.
Diana Mitrache