Mai mulți directori au fost schimbați la școlile din județul Hunedoara, iar în Valea Jiului asta a creat un val de nemulțumiri. Primarii din Lupeni și Petrila au reacționat dur, Vasile Jurca fiind cel care a și sesizat ministrul Educației. Inspectorii școlari, însă, spun că totul este transparent.
Acuzații de imixtiune politică în rândul școlilor, asta deși, mulți dintre directorii demiși, dar li cei nou numiți, nu au nicio legătură cu politica. Potrivit primarului de Petrila, care a și adresat o scrisoare deschisă Ministrul Educației Mihai Câmpeanu, toate aceste demiteri și numiri nu sunt făcute decât pe criterii politice și îl acuză pe inspectorul școlar general, care este din Valea Jiului, de întreg scandalul generat. „Motivul pentru care am formulat această scrisoare este legat de ipocrizia cu care se comportă inspectorul general școlar al județului Hunedoara. Zic ipocrizie, pentru că una spune ministrul Educației, cum că ar depolitiza învățământul, dar, defapt, această alianță malefică de la guvernare, vrea să politizzeze toate instituțiile. Nu este posibil ca, la numirea unui director să se facă pe criterii politice, fără concurs. Toți cei care au carnete de partid, să lase libere aceste funcții și să lase oamenii apolitici să conducă aceste școli”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
La fel au reacționat și cei din Lupeni, după schimbarea directorilor. Lucian Resmeriță aprecia, într-un interviu acordat instituțiilor media din Valea Jiului, așa cum titrează Ziarul Exclusiv, „rolul determinant pe care managerii grădinițelor, școlilor și liceelor din municipiul Lupeni l-au avut în realizarea și depunerea unor proiecte de modernizare a sectorului educațional din Lupeni, prin utilizarea unor fonduri europene la nivel record în întreaga istorie a acestei localități”.
În replică, însă, inspectorul general Ilie Pârvan spune că tocmai acum s-a făcut depolitizarea școlilor și că fiecare a câștigat postul în baza unor criterii bine stabilite. În plus, doar 30% dintre conduceri au fost modificate acum.
„Ne-am organizat la nivel de inspectorat și am realizat un document intern, o procedură, respectând niște condiții legale. Ceea ce nu se înțelege este că procedura în adevăratul sens al cuvântului, se referă la concurs, iar noi am avut o simplăselecție. Eu, ca inspector general, trebuia să îmi fac o imagine de ansamblu asupra personalității cadrului didactic, din toate punctele de vedere, care este capabil să fie manager școlar. Orice coleg a putut depune un CV și o scrisoare de intenție, iar apoi, o comisie a evaluat aceste  documente, a întocmit o scară ierarhică și un punctaj”, a spus Ilie Pârvan, inspector general IȘJ Hunedoara.
De altfel, inspectorul general spune că a mai luat în considerare și aspecte legate de managementul școlar, de faptul că a punctat proiectele celor care au  în plan atragerea de fonduri pentru echipamnete IT, dată fiind pandemia, dar și relațiile candidaților cu Inspectoratul. „În proporție de 70%, actualele conduceri ale unităților de învățământ sunt, defapt, vechile conduceri, însă, am avut și școli unde a trebuit să facem anumite înlouiri, colegii noștri nemaicorespunzând criteriilor de care pomeneam. În niciun caz nu sunt schimbări politice”, a mai adăugat inspectorul general școlar.
Totuși, aceste schimbări au atras atenția insluiv clasei politice, iar deputatul hunedorean Natalia Intotero avertizează că Educația trebuie să rămână apolitică.
”Constatăm că au trecut doar două săptămâni și deja avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Pe ce criterii s-au ales directorii interimari peste tot în țară? Ce impact vor avea aceste conduceri de moment asupra elevilor, care deja trec printr-o experiență școlară șubredă din cauza pandemiei? Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la profesori, mulți dintre ei cu familii acasă. Ținând cont că suntem la mijlocul anului școlar, ce se va întâmpla cu cadrele didactice care își desfășoară acum activitatea pe orele rezervate directorilor demiși, după ce aceștia își vor relua activitatea educațională cu normă întreagă de profesor?”, arată deputatul Natalia Intotero. (VEZI AICI Intotero Natalia Elena | Facebook).
Potrivit evaluării dosarelor depuse la ISJ Hunedoara de candidații pentru ocuparea, cu delegație, a funcțiilor de directori și directori adjuncți ai unităților locale de învățământ preuniversitar, în Valea Jiului au fost numiți următorii:
La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani: Roxana Gabriela Szakacs – director, Ștefania Mădălina Ispas – director adjunct;
La Colegiul Național ”Carmen Sylva” din Petroșani: Violeta Chirilă – director adjunct;
La Colegiul Economic ”Hermes” din Petroșani: Estera Ramona Ința – director; Viorica Mihaela Ionițoaiei – director adjunct;
La Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani: Mihaela Olga Marița – director, Ovidiu Cornel Colda – director adjunct; Loredana Mirela Durbacă – director adjunct;
La Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan: Aurora Istratie – director, Monica Mihaela Zaharia – director adjunct; Bogdan Adrian Bădău – director adjunct; Dumitru Sandu – director adjunct;
La Liceul Tehnologic din Lupeni: Aurelia Bucur – director; Gheorghe Crimu – director adjunct;
La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni: Daniel Ianoși – director, Erika Șoacă – director adjunct; Diana Meșter – director adjunct;
La Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila: Daniela Gaier – director, Ilona Monteola Todorici – director adjunct; Ana Doda – director adjunct;
Școala gimnazială ”IG Duca” Petroșani – Cristina Mihaela Lăcătușu – director adjunct;
Școala gimnazială nr. 7 Petroșani: Vasile Pop – director, Monteola Georgiana Gherlan – director adjunct;
Școala gimnazială ”Sf. Varvara” din Aninoasa: Petronela Delia Pantilimon – director;
Școala gimnazială nr.3 Lupeni: Victor Malageanu – director; Gheorghe Florin Ghețău – director adjunct;
Școala gimnazială ”I.D. Sîrbu” din Petrila: Coculeana Zorilă – director; Carmen Avram – director adjunct;
Școala gimnazială nr.4 Vulcan: Ecaterina Ilyeș – director; Costina Marinescu – director adjunct;
Școala gimnazială nr. 6: Carmen Simona Udrea – director adjunct;
Grădinița ”Lumea Copiilor” din Lupeni: Marinela Neamțu – director;
Schimbările directorilor de școli au ajuns pe masa senatorilor
Comisia de învăţământ, tineret şi sport a transmis adrese către toate inspectoratele şcolare în care solicită explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor, având în vedere semnalele venite din mai multe judeţe potrivit cărora s-ar face „schimbări discutabile” ale directorilor de unităţi şcolare cărora le expiră mandatul de manager.
Unul dintre senatorii din comisie a precizat că ar fi fost corect să se organizeze noi concursuri pentru manageri şcolari, concursuri care nu au fost organizate din motive de pandemie pe parcursul anului 2020.
„Dincolo de moralitate individuală, mai ridicăm o problemă: oportunitatea înlocuirilor la nivel de sistem. Când întreg sistemul de învăţământ ar trebui să pregătească începerea şcolii în format fizic în cele mai bune condiţii după data de 8 februarie, pare absurd ca o bucată semnificativă de energie a corpului profesoral şi managerial să se concentreze acum pe absorbirea eforturilor legate de schimbări şi înlocuiri”, subliniază senatorul Ștefan Pălărie.
În acest context, au fost redactate adrese către toate inspectoratele şcolare judeţene în care sunt solicitate explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor şi procesele verbale din şedinţele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju