Retrogradată după prima promovare din 1937, Jiul încheie al 3-lea sezon în ”B” pe primul loc, cu două puncte peste Ind. Sârmei, Câmpia Turzii în seria a 2-a (erau trei serii), dar cu două înfrângeri mai mult decât echipa ardeleană!
Războiul amână promovarea
În anii următori, echipa JIULîncearcă revenirea pe prima scenă, dar ocupă locuri ce nu-i dau dreptul la promovare: locul 3 în 1938-1939 şi locul 7 în 1939-1940. Totuşi, jucătorii se adună cu ambiţie şi, în sezonul 1940-1941, JIULPETROŞANI ocupă prima poziţie în seria a II-a, promovând în „A”. Din păcate, din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, rămâne doar o satisfacţie pe hârtie,
campionatul urmând a se întrerupe…
În aceste condiţii, în perioada războiului (1941-1945) nivelul de performanţă al fotbalului scade. Apar câteva competiţii de nivel local, dar fără vigoarea abia apărutelor divizii. Peste 50 de jucători formaţi înaintea declanşării conflagraţiei pleacă din diverse motive spre alte zări: Farkas I, Matyas, Sereş, Hutzl, Bela Pop, fraţii Ivinici şi Medve sau Simădean sunt doar câţiva dintre cei mai valoroşi. Războiul produce însă şi un efect invers: apariţia lui Cibi Braun Bogdan, celebrul antrenor, în Valea Jiului,sosit la Petroşani prin surghiun politic! Acesta, cu neobosita-i patimă pentru fotbal, caută talente prin tot Petroşaniul, descoperindu-i pe marii viitori jucători Costică Moraru, Nicu Golgoţ sau Iosif „Bonţu” Deleanu. Se va implica în organizarea unor campionate locale, pentru a nu dispărea spiritul fotbalului. Astfel, în sezonul 1941-1942, JIUL va câştiga un astfel de campionat districtual, cu C.S. Lonea, Minerul Lupeni, U.M. Cugir, C.F.R. Simeria, Corvinul Deva şi Corvinul Hunedoara în serie. Din motive financiare, JIUL nu se prezintă la faza finală, cu C.F.R. Turnu Severin… Urgia războiului nu poate stinge patima pentru fotbal. În sezonul 1942-1943 se organizează, pe criterii geografice, „Cupa Eroilor”. Din zece echipe în seria sa, JIUL ocupă locul 2, după U.M. Cugir, din Valea Jiului mai participând Minerul Lupeni, C.S. Lonea şi C.S. Aninoasa.
Ceea ce este cel mai important, dincolo de cifre, de clasament sau ierarhii, este faptul că fotbalul a rezistat în Valea Jiului. Şi asta într-un context istoric marcat de puternice frământări, în care în februarie 1941, regimul dictatorial a lui Ion Antonescu a hotărât ca exploatările miniere din Valea Jiului, care patronau şi mişcarea sportivă, să fie militarizate.
Nu lipsesc nici mişcările sociale (în aprilie-mai 1941), aproape 8.000 de mineri intră în grevă generală, dar în acelaşi timp se modernizează capacitatea AEROCLUBULUI Petroşani şi se vor înfiinţa echipele de rugby Minerul Lupeni şi Jiul Petroşani (1942).
GENU TUTU