Săli de sport și case de cultură, ori diverse instituții publice sunt acum amenajate pentru a deveni cabinele de vaccinare. De săptămâna viitoare începe cea de a doua etapă, iar inspectorii DSP au convocat toate autoritățile locale pentru a se pregăti în acest sens.
La Petrila, spre exemplu, primarul spune că a amenajat un spațiu în interiorul Casei de Cultură Ladislau Schmidt și că acolo vor fi vaccinați toți cei care intră încă din etapa a doua. Acolo sunt prevăzute două căi de acces și pe una se va intra, iar pe alta se va ieși, în timp ce, după vaccinare, oamenii se vor putea odihni în sala de spectacol.
Vasile Jurca, primarul orașului Petrila „Vis a vis de dotările ce trebuie asigurate acolo, o parte vor trebui asigurate de către primărie și cealaltă parte de către DSP”, a spus Vasile Jurca, primarul ora;ului Petrila. I
nspectorii de sănătate publică spun că etapa a doua va cuprinde angajații din linia I, după cei din sănătate și că vaccinarea va începe în scurt timp.
„Urmează etapa a II-a, cel mai probabil de săptămâna viitoare. Aici discutăm de populația cu grad ridicat de risc, cu vârste de peste 65 de ani și cei care se află în evidență cu boli conice, plus cei din domeniile cheie. Aici discutăm de domeniul apărării, siguranță națională, ordine publică, personalul din sectorul economic vital, din unitățile de învățământ, poștă, mass-media și inclusiv cel din domeniul salubrătății și al deșeurior. Urmează ca, de la finele lunii ianuarie, să fie posibilă înscrierea în etapa a III-a, populația generală”, a precizat Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Localitățile unde vor fi funcționale centrele de vaccinare sunt: Deva, Hunedoara, Brad, Ilia, Orăștie, Petroșani, Lupeni, Hațeg, Petrila și Călan.
În Valea Jiului este vorba despre sala de sport a fostei Școli nr 5 din Petroșani, unde se vor vaccina locuitorii din Petroșani, Bănița și Aninoasa, despre fosta policlinică din Lupeni, de pe strada Avram Iancu. Aici vor fi vaccinați oamenii din Lupeni, Uricani și Vulcan. Și, tot în Valea Jiului, la Petrila va mai fi un centru, în incinta Casei de Cultură.
În etapa a II-a se vaccinează populația cu grad ridicat de risc, respectiv adulți cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
De asemenea, se vor putea vaccina lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
– Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
– Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești
– Personalul din sectorul economic vital:
– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
– Unități de producție, transport și distribuție gaze;
–  Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
–  Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
– Transport de persoane și mărfuri;
–  Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
–  Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
–  Personalul din unitățile de învățământ și creșe
– Personalul poștal și din servicii de curierat;
–  Personalul cultelor religioase;
–  Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
–  Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Diana Mitrache