De săptămâna viitoare, ori chiar din această săptămână, birourile de plată a impozitelor și taxelor locale sunt pregătite să îi primească pe cei care doresc să își achite dările. Oamenii, însă, nu par să se îngrămădească, așa cum făceau în alți ani, iar o bună parte plătesc on-line.
La Petroșani, birourile de încasări s-au deschis din prima zi a acestei săptămâni, însă, nu este deloc aglomerat.  Cei de aici spun că s-au făcut încasări, însă, lumea a înțeles că nu e nevoie să se înghesuie.
„Nu au venit așa mulți contribuabili pentru a-și plăti taxele locale, poate fiind și după sărbători. Probabil că mai așteaptă. Pe on-line, unii au început chiar să achite dările din data de 1 ianuarie 2021”, a spus Alin Gal, director Serviciul de Impozite și Taxe Petroșani.
De altfel, încasările prin ghiseu.ro au început să crescă  și anul trecut, pandemia, care i-a ținut pe mulți în case, ia- adeterminat să facă plățile prin acest serviciu.  „Încasările au crescut pe platforma de  plăți on-line ghișeu.ro. În luna iunie, iulie, ajunsesem deja la nivelul lunii decembrie din 2019. Acum este peste acel nivel. Au crescut și din cauza problemelor cu pandemia”, mai spune Alin Gal, director Serviciul de Impozite și Taxe Petroșani.
În mai toate orașele, angajații se pregătesc să înceapă procesul de încasare al taxelor. La Petrila, însă, primarul spune că asta se va întâmpla doar de săptămâna  viitoare.  „Impozitele restante se pot plăti și a fost deschis din 4 ianuarie. Și impozitele pentru anul curent le vom plăti de luni 10 ianuarie”, a precizat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Iar măsura prin care au fost scutiți cei care aveau restanțe, de penalități, nu a prea dat roade, așa cum recunoaște și primarul.  „Până în data de 15 decembrie, cei care au avut impozite restante pe mai mulți ani și au avut aplicate accesorii, au putut plăti fără penalități. Termenul a expirat, dar de plătit au plătit cam 30% dintre cei cu restanțe. Măsura i-ar fi ajutat și m-aș fi bucurat. Asta, pentru că am văzut că erau restanțe foarte mari, iar oamenii aveau sumele aproape dublate de accesorii”, a mai adăugat primarul de la Petrila.
Toate ghișeele se vor deschide, dacă nu s-au deschis deja, de luni, săptămâna viitoare.
Diana Mitrache