Unul dintre cele mai mari blocuri din Valea Jiului, dar și printre puținele contruite pe role, după cutremurul din 1977, a rămas o ruină la Uricani.
Primarii, toți care s-au perindat după Revoluție, au avut un plan cu acesta. La fel și actualul edil, care spune că îl va reabilita acum și îl va reda comunității. Blocul-turn, aflat undeva aproape în centrul orașului, arată ca o adevărată fantomă a timpurilor în care Ceaușescu aducea mineri în Valea Jiului, din Moldova. Disponibilizările au golit orașul și, odată cu asta, s-a golit și blocul, rămas acum o ruină ce sigur are nevoie de o investigație din partea inginerilor specialiști în rezintență. Iar Dănuț Buhăescu îl promite acum tinerilor.
„În 2007, la presiunea consilierilor din opoziția de la vremea respectivă, îi făceau comuniști pe PSD-iști, că nu au vrut să îl dea unui privat să facă acolo hotel. S-a scos la licitație și, în 2007 a fost vândut. Azi suntem în situația în care căutăm procedura avatajoasă prin care acel bloc să poată intra în posesia noastră. Dacă îl luăm cu darea în plată, în urma unei evaluări, putem, cu acordul consilierilor, să alocăm bani ca în acel bloc, fără parter, să fac locuințe pentru tineri”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Construcția este una care ar putea fi reabilitată și primarul vorbește ca despre una ce are potențial.
„După cutremurul din 1977, a fost construit pe tehnologia cu rulmenți, având, la vremea construcției, cea mai sigură structură de rezistență. Dar, fără expertiză, nu avem cum să o reabilităm”, a mai spus Dănuț Buhăescu.
Blocul-turn ar putea să ajungă la tineri, pentru că Dănuț Buhăescu susține că are, numai la acest moment peste 300 de cereri pentru locuințe, din partea familiilor de tineri.
Diana Mitrache