Instalații de detecție și stingere a incendiilor nefuncționale, sau neverificate, ori căi de evacuare necunoscute, precum și instalații electrice neverificate. Asta au găsit inspectorii ISU, când au verificat secțiile ATI ale spitalelor de la noi.
Inspectorii de specialitate spun, însă, că o singură amendă a fost aplicată.
Din 17 noiembrie, când au pornit verificările, după incidentul de la secția ATI din Piatra Neamț, și acum, echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR au derulat 292 controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel național și au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor.
Echipele I.S.U. Hunedoara au făcut 7 controale în ceea ce priveşte securitatea la incendiu în secţiile ATI din spitalele hunedorene. Au fost descoperite 34 nereguli , dar 10 dintre acestea au fost remediate pe loc.
Inspectorii au aplicat 27 sancțiuni contravenționale, dintre care 26 avertismente și o amendă, în cuantum de 500 lei.
Inspectorii ISU au constatat că, în secțiile ATI, instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor nu sunt verificate, ori construcțiile în care sunt secții de terapie intensivă nu au sisteme de protecție la incendiu. Mai mult, acestea nu autorizații de securitate la incendiu, le lipsesc dotări, nu întotdeauna hidranții interiori/exteriori de incendiu sunt funcționali, ori există fizic. Unele secții nu au nici stingătoare de incendiu, iar instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat/autorizat. În aceste condiții, unele instalații electrice au defecțiuni sau improvizații ori sunt suprasolicitate.
Mai mult, sunt nereguli și în ce privește marcarea căilor de evacuare La nivel național, pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei. La nivelul județului există 12 unităţi sanitare de stat şi 2 private cu paturi, care funcţionează în 49 de clădiri. Dintre aceste unităţi sanitare 10 deţin clădiri care sunt autorizate sau nu fac obiectul autorizării privind
securitatea la incendiu. Două unităţi spitaliceşti au în gestiune clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, dar în niciuna din aceste locaţii nu sunt amplasate secţii de terapie intensivă. Aceste clădiri sunt nou construite și se află în procedură avansată de autorizare.
Diana Mitrache