În orașul în care blocurile se prăbușesc măcinate de vreme, primarul Nicolae Dunca a semnat un acord de finanțare de 1 milion de euro, bani cu care va reda vieții orașului o clădire ce a aparținut cândva minei. Ce spun oamenii cărora le este destinată clădirea, am aflat direct de la ei.
„E foarte bine. Am auzit de el. E foarte bine, vă spun eu. Eu am lucrat aici 25 de ani, la mină. E bine să merg acum să mă relaxez acolo”, a spus un pensionar, care a mai sugerat că în oraș e nevoie de o toaletă publică, dar și de un bancomat, pentru că toți trebuie să meargă până la Petroșani ca să își scoată banii de pensie de pe card.
„Da’ cine o transformă? Primarul? E bine. Păcat de clădire că se dărâmă”, a spus un alt pensionar, care nu știa exact ce se va întâmpla în oraș, dar și-a dat girul pentru o astfel de investiție.
„Deocamdată nu știu nimic. Cred că ar fi un lucru bun, dar nu știu cine o să meargă la club. Aici cam toți sunt familiști. Mai sunt 4 sau 5  singuri. Cred că nu este rentabil, părerea mea”, a spus un alt domn mai în vârstă, tot pensionar de la mina Aninoasa.
”Să le facă, să nu mai stea pe loc. Că și eu sunt bătrân și singur. Eu nu aș sta și eu? Mi-aș da și pensia, să îmi facă și mâncare acolo”, a spus un alt pensionar.
Dar nu toți sunt atât de încrezători și, printre localnici am gîsit și sceptici. „Nu mă întrebați, că și așa nu se face nimic aici”, a spus un alt bărbat.
Și, în ciuda acesto opinii, primarul crede că oamenii din oraș sunt foarte încântați. „Această clădire se reabilitează total. Vom duce gaz, apă, curent, tot ce este nevoie și vom face o bază, unde toți pensionarii pot să îșipetreacă timpul liber, să socializeze, să facă mișcare. O să fie și o sală de sport, de jocuri, un mic jacuzzi. Ei sunt foarte, foarte mulțumiți, pentru că noi, la dezbaterea publică, am solicitat părerile cetățenilor și toți au cerut un astfel de loc pentru recreerea pensionarilor”, a spus, la rândul său Nicolae Dunca.
Potrivit proiectului, va fi refãcut imobilul de pe strada Uzinei nr. 1 (P+2E, cu o suprafață de 1.537 mp) prin termoizolarea fatadei, montarea de tâmplãrie termoizolantã, reabilitarea sistemului de încãlzire și climatizare, dotarea cu mobilier și echipamente conform destinatiei, implementarea unui sistem de management pentru monitorizarea și controlul sistemului de încãlzire/ preparare apã caldã,  monitorizarea consumurilor energetice. Valoarea totalã a investiției este de 4.334.472,88 lei, din care 4.247.783,31 lei fonduri nerambursabile. „Am  făcut licitația pentru centrul de zi pentru persoane vârstnice, cu componentă nerezidențială, deci pe timp de zi. Am organizat licitația  pentru atribuirea lucrării, s-a câștigat de către o firmă, care a  depus oferta cea mai bună și acum am semnat contractul de execuție al lucrării și ne apucăm de construcția acestuia”, a mai adăugat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Mina Aninoasa s-a închis de 13 ani și de atunci, toate clădirile au fost abandonate. Fostul primar Ilie Botgros a încercat să reabiliteze totul și să facă acolo un muzeu, dar a falimentat la propriu orașul.
Acum, Nicolae Dunca, primarul actual, spune că s-a gândit mult la vârstnicii care sunt singurii care au rămas în număr mare în toată Valea Jiului și, pentru ei a accesat un proiect european, de un milion de euro. Edilul crede astfel că va preveni instituționalizarea bătrânilor rămași singuri aici.
Diana Mitrache