Inspectorii DSP au întocmit un plan provizoriu, pentru a porni, la momentul oportun, vaccinarea populației.

Sunt luate în calcul persoanele cu risc, dar se pare că nici măcar cadrele medicale nu sunt pregătite să se vaccineze, la noi.

Autorităţile sanitare au identificat şi stabilit locaţiile unde vor fi centrele de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2. În această perioadă, se fac pregătiri intense în vedere organizării campaniei de vaccinare care se estimează că va debuta, cel mai probabil, începând cu anul care urmează. Dar, potrivit directorului DSP Hunedoara, nu toți oamenii sunt gata să îl și facă.

„Noi am făcut o catagrafiere doar pe partea de personal medical. Din păcate, la prima solicitare, să zicem așa, undeva la 45-50 % dintre ei nu au fost hotărâți dacă se vaccinează sau nu. Urmează să vedem și detalii legate de vaccin. Nu se țtie exact care dintre furnizori va semna contractul cu Ministerul Sănătății, dar lucrurile se vor schimba pe parcurs”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.

Două caravane mobile vor fi în Hunedoara pentru vaccinarea anti-COVID-19, iar zeci de centre sunt gata să primească, inițial, persoanele cu risc.

„Vor fi 12 centre în cadrul spitalelor, pentru personalul medical și pentru cei care se ocupă de domeniul social, unde se vor vaccina persoanele. De asemenea, am mai stabilit alte 13 centre pentru vaccinarea populației. În plus, ar mai fi 34 de centre unde sunt căminele de bătrîni și de copii, unde intenționăm să facem vaccinarea inclusiv cu caravane mobile. Am făcut, la minister, solicitarea pentru două caravane mobile, pentru persoane cu dizabilități, ori care nu au posibilitatea să se deplaseze la un centru de vaccinarea”, a mai spus directorul DSP Hunedoara.

Locaţiile unde vor fi centrele de vaccinare împotriva noului coronavirus sunt săli de sport sau alte spaţii generoase, în incinta cărora se pot organiza cabine de vaccinare. Iar vaccinul ar urma să ajungă la noi în curând.  „Sunt șanse să ajungă la noi primele vaccinuri, până la sfârșitul anului. Dacă nu, în ianuarie, iar în prima etapă intră personalul medical și cei din centrele sociale. Apoi urmează persoanele cu risc și comorbidități, cele peste 60 de ani, urmînd ca în etapa a treia să fie populația. Dar în ianuarie vom începe vaccinarea”, a conchis Mezei.

Diana Mitrache