Stațiunea Straja de la Lupeni a raportat, de miercuri și până joi, cele mai multe apeluri la serviciul Salvamont. Asta și pentru că aici se schiază, însă, salvamon­tiștii le atrag tuturor atenția să respecte regulile de pe pârtii.
De miercuri și până joi dimineață au fost nu mai puțin de 4 apeluri la serviciul Salvamont din Straja. Sunt cele mai multe din țară, iar salvamontiștii spun că se întâmplă tot felul de incidente, iar oamenii se accidentează mai mereu.
„Afluența de turiști a fost undeva la peste 2.000 de persoane în stațiune. Având în vedere că pârtiile au fost făcute pe zăpadă artificială, acest fapt a dus, mereu, la accidente. Traumatisme, fracturi, cele specifice sezonului de iarnă. Nu au existat intervenții dificile”, a spus George Resiga, șeful Echipei Salvamont Straja.
A nins, iar salvamontiștii ne atrag atenția să ne echipăm corespun-zător atunci când mergem la schi, să evităm traseele lungi și să respectăm câteva reguli elementare, atunci când alunecăm pe o pârtie.
„Recomandarea noastră este ca, fiecare schior să respecte acel decalog pe care îl găsesc la fiecare intrare în stațiune, sau pe pârtii. Sunt reguli de comportament pe pârtii. Să aibe o atenție mărită la cel  care vine de sus, să fie atenți să schimbările bruște de direcție și să aibă echipamente bune”, a adăugat și Ovidiu Bodeanu, șef Salvamont județul Hunedoara.
Salvamontiștii ne asigură de tot spijinul lor, dar le cer celor ce aleg să urce la munte să fie responsabili. Nu sunt indicate nici traseele montane acum, pentru că stratul de zăpadă este mic, e gheață și polei,  iar vremea extrem de schimbătoare.
Diana Mitrache