Drapelul României a ajuns din nou pe Vârful Parângul Mare și acesta este meritul unui jandarm al postului montan din Valea Jiului și al unui paramedic SURD. Este, defapt, modul în care acești oameni, care sunt mereu la datorie, înțeleg să aducă omagiul lor însemnelor naționale, de Ziua României.
Jandarmul montan și paramedicul SMURD au pornit în cursul dimineții zilei de 30 noiembrie, din stațiunea montană Parâng și, după un traseu de 4 ore, au atins cota 2.519 metri. A fost un traseu dificil, specific acestei perioade din an, nerecomandat celor fără experiență. După un traseu prin zăpadă și vânt puternic, dar cu soare, jandarmul Cristi Cernăianu a ajuns luni, la prânz, pe Vârful Parângul Mare. Deși vizibilitatea a fost bună, vântul a bătut în rafale cu viteză între 30 și 50 km/oră, ceea ce a amplificat efectul de frig, temperatura resimțită de corpul uman fiind de -20º Celsius.
Arborarea drapelului național, la mare altitudine, în apropiere de vechea graniță, din urmă cu peste 100 de ani, a avut încă de la debut un scop nobil, cu un puternic mesaj. În acest an, jandarmul montan și paramedicul SMURD au înfruntat împreună muntele și gerul, dorind să transmită următorul mesaj:
”În echipă vom reuși! Indiferent cât ne va fi de greu, nu vom renunța. Formăm o echipă în multe situații pentru a salva vieți, inclusiv în lupta cu inamicul invizibil.”
Jandarmul montan Cristian Cernăianu povestește că a început acest demers în 2013. “Am făcut o pauză 3 ani, când nu am ajuns din motive obiective, iar acum reluăm tradiția, fiind al 5-lea an, practic. Este modul nostru prin care aducem un omagiu înaintașilor noștri care au luptat pentru această țară și este felul nostru de a ne manifesta de Ziua Națională”, a spus, jandarmul.
Cristian Cernăianu este omul care, de 1 decembrie, indiferent cum a fost vremea, a arborat drapelul ţării pe Vârful Parângul Mare. Militarul a intrat în rândurile jandarmilor hunedoreni în anul 2003, iar de atunci a participat la numeroase acţiuni de salvare, fiind unul dintre cei mai experimentaţi jandarmi montani. Acum doi ani, a fost recompensat de inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel dr. Mircea Olaru, cu Emblema de Merit „Acţiuni Umanitare” clasa a II-a pentru merite deosebite pe timpul participării la intervenţii în situaţii de urgenţă.
Diana Mitrache