Nu vom plăti mai mult pentru gunoiul pe care îl facem. Primarii și reprezentanții Consiliului Județean s-au întâlnit în Adunarea Generală a  Acționarilor pentru a discuta problema deșeurilor și a firmei SUPERCOM, care era pe punctul să renunțe la contractul pe Valea Jiului.
Criza gunoiului în Valea Jiului pare să se fi încheiat, odată ce AGA a stabilit și ultimele detalii. Edilii au adoptat hotărârile de consiliu necesare și  „după mai multe întâlniri și la Deva și la Petroșani, se pare că lucrurile au intrat pe făgașul normal.  Toți primarii au înțeles, s-au dat HCL, iar AGA de azi (n.r. miercuri 25 noiembrie) consființește că Ordonanța 74 va fi implementată și în Valea Jiului. Teama că operatorul va pleca, a luat sfârșit”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Tariful la tona de deșeuri dusă pe groapa de la Bârcea urma să crescă cu 80 de lei, de la 1 ianuarie și din 2021, cu 120 de lei. Asta arată că exista deja de mult timp obligația primăriilor să ducă gunoi mai puțin la deponeu, ca să plătească mai puțin. Din păcate, colectarea selectivă nu merge cum ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fracții, din cauză că UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanța 74, care le impunea să aprobe hotărâri de consiliu în acest sens. Totuși, oamenii sunt lămuriți că nu vor plăti mai mult. „Persoanele fizice, oamenii din Valea Jiului, nu au de ce să se teamă, că rămâne în continuare taxa de 10 lei”, mai spune administratorul public.
Pe viitor, urmează să plătim cât gunoi producem, să îl selectăm și respectăm legea. Vom avea și pubele pentru colectarea gunoiului pe fracții și Supercom, operatorul pe Valea Jiului, Bănița și Baru Mare va face investiții așa încât colecatrea selectivă să fie posibilă.
Diana Mitrache