Cu o rețetă din caietul bunicii, cu ingrediente bio, culese de pe dealurile din preajma Parângului, câțiva tineri din Petrila au creat o rețea de conserve bio, pe care le distribuie pe internet, deocamdată. Au accesat o finanțare europeană și acum exportă chiar și în China.
Cu un program de tip start-up, cu ingredinete pe care le achizionează de la culegătorii de ciuperci și fructe de pădure, cei doi spun că au reușit să facă niște conserve inedite, gustate de cumpărătorii de peste tot.
Fac zacuscă de ciuperci, de fasole, de vinete și toate ingredientele sunt achizionate de la cei din zona noastră. Fac dulceață de ardei iute, fac dulceață de cireșe și de fructe de pădure, pe care le iau de la oamenii ce străbat munții din împrejurimi și astfel au ajuns să fie cunscuți nu doar la noi în țară.
„Ideea a venit de la sora mea, care este pasionată de bucătărie și ingrediente folosim de la țăranii din Târgu Jiu, de la cei de prin zona noastră, care vin și aduc marfă la piață. Am pornit cu un proiect start-up și cu bani de la noi. Am investit vreo 40.000 de euro din fonduri europene și încă vreo 20.000 de euro din banii noștri. Rețetele sunt vechi, sunt rețete pe care le foloseau bunicii noștri în casă”, a spus Mihai Andronache, antreprenor din Petrila.
Și, acum când pandemia ne limitează inclusiv accesul în piață, acești tineri fac livrare la domiciliu.
„Le videm mai mult pe internet. Lumea ne caută pe pagina noastră de internet, de facebook și cei care ne știu de pe aici ne cer produse. Mai avem și câteva colaborări cu magazine din Constanța și București. Pandemia? Ne-a afectat și pandemia, că aveam colaborări cu firme din străinătate și acum nu mai putem transporta în China, spre exemplu, dar lumea începe să comande on-line, nu mai merge la magazin și așa sperăm să vindem cât mai mult”, mai spune tânărul antreprenor.
Zacusca de ghebe, de fasole sau vinete, dulcețurile și siropurile de soc sau cireșe amare, sunt la mare căutare pe internet. Sunt rețete bio, spun cei care le produc și, pentru că foloesc doar ingredinete din piață, lumea are încredre și în calitatea produsului final.
Colaborarea cu China, însă, a venit după ce tinerii antreprenori au ajuns ei acolo la târguri de profil. Au ajuns și până în Vietnam, iar oamenii de acolo au gustat produsele lor, le-au plăcut și așteaptă acum comenzile.
Diana Mitrache