Școala on-line a lăsat elevii și fără programul Laptele și cornul. Guvernanții nu le-au dat tablete, dar nici hrana zilnică, pentru care mulți copii veneau la școală, nu a mai fost licitată. Și asta, din cauza birocrației și a pandemiei.
Este primul an, de la lansarea programului Laptele și cornul în România, când licitațiile nu se fac. Nu sunt copii la școală și nici nu ar fi primit hrană, pentru că birocrația a întrerupt firul obișnuit.
„Nu sunt acum copii la școală, dar, și dacă ar fi, din punctul de vedere al Consiliilor județene, chiar dacă Ministerul Agriculturii a aprobat o anumită sumă pentru acest program, trebuia să ajungă la Ministerul de Finanță, care să ne arate exact câți bani sunt alocați pentru programul Cornul și laptele în Hunedoara. Ori asta nu s-a întâmplat și, la ora când discutăm, nu putem încheia contracte cu furnizorii, din cauză că nu știm la zi câți bani avem alocați”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), acum se modifică programul „Cornul și laptele”. Astfel, în cazul în care cursurile se țin în mediul online, cum se întâmplă în acest moment la noi în țară, produsele, respectiv laptele și cornul, ar urma să fie livrate la domiciliul elevului sau să fie ridicate de către părinți sau chiar de către elevi de la sediul instituției de învățământ de care aparțin.
Răspunzători de condițiile de depozitare a produselor vor fi însă directorii școlilor, care trebuie să comunice direct cu furnizorii în ceea ce privește cantitățile ce trebuie livrate preșcolarilor și școlarilor.
Deocamdată, însă, ideea este la nivel de proiect.
Diana Mitrache