Darea în plată a activelor viabile ale Complexului Energetic Hunedoara nu a primit un răspuns de la Ministerul Economiei. Administratorul judiciar al CEH a transmis o solicitare la minister, încă din luna august, însă nu a primit niciun răspuns. Nici oficial, nici neoficial.
”In data de 20.08.2020 a fost trimisa Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si catre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA cererea de avizare a listei bunurilor aferente activelor functionale din cadrul SE Paroseni, EM Livezeni, EM Lonea, EM Lupeni, EM Vulcan, SE Prestserv si Sediu Executiv propuse pentru dare in plata creditorului garantat ANAF-DGAMC si Analiza tehnico-economica, conform procedurii prevazuta de OUG nr. 60/2019. Pana in prezent nu s-a primit niciun raspuns cu privire la aceasta”, arată raportul administratorului judiciar.
Darea în plată a activelor CEH ar presupune transferarea Termocentralei Mintia către Primăria Deva sau Consiliul Județean Hunedoara. Celelalte active, respectiv minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, precum și Termocentrala Paroșeni ar urma să facă parte dintr-o nouă societate.
CE Hunedoara ar trebui să se dividă în două companii, potrivit planurilor guvernamentale de  salvare a capacităților de producție de energie, planuri bazate pe darea în plată a activelor în schimbul ștergerii datoriilor fiscale, conform unei legi aprobate de Parlament .
CE Hunedoara are datorii totale de circa 6 miliarde de lei, din care aproape jumătate sunt față de Administrația Fondului de Mediu, peste 1.7 miliarde de lei față de ANAF și aproape 1,4 miliarde de lei față de Hidroelectrica.
Procesul de divizare nu se desfășoară potrivit așteptărilor ministrului Economiei. Virgil Popescu, care spunea în august că se așteaptă „ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, să finalizăm această problemă”, potrivit Agerpres. Procesul de divizare este, însă, complicat de procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru nerespectarea Directivei europene privind emisiile industriale.
Cosmin BACIU