Plătim cât gunoi producem, îl selectăm și respectăm legea. Primarii din Valea Jiului, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai firmei SUPERCOM, dar și experți de la București s-au întâlnit din nou la Petroșani pe tema gunoiului menajer.
Discuțiile s-au purtat, în principal, cu privire la respectarea Ordonanței 74, care prevede taxe suplimentare.
Fiecare primărie va da o hotărâre de consiliu, prin care se obligă că va respecta ordonanța 74 cu privire la gestionarea deșeurilor menajere. În plus, firma SUPERCOM va fi cea care va investi o sumă uriașă în utilaje și echipamente cu care va colecta selectiv gunoiul. Iar totul se va întâmpla în perioada următoare.
„Am avut o discuție cu primarii din Valea Jiului, cu directorul de la ADI Deșeuri, domnul Stoian, toată echipa tehnică, care își asumă prețul corect de calcul al transportului și selectării gunoiului. Am invitat și doi directori generali din Minsiterul Fondurilor Europene, care ne-au spus clar ce avem de făcut.   Firma trebuie să facă și investiții și să respecte toate legile în vigoare”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Tariful la tona de deșeuri dusă pe groapa de la Bârcea urma să crescă cu 80 de lei, de la 1 ianuarie și din 2021, cu 120 de lei. Asta arată că exista deja de mult timp obligația primăriilor să ducă gunoi mai puțin la deponeu, ca să plătească mai puțin. Din păcate, colectarea selectivă nu merge cum ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fracții, din cauză că UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanța 74, care le impunea să aprobe hotărâri de consiliu în acest sens.
„S-a stabilit că fiecare primărie va avea câte o ședință de Consiliul Local, în care vom aproba fundamentarea și aplicarea Ordonanței 74. Cred că, în primă fază, nu ne va afecta, că direct, că este mai mult o implementare a acestei ordonanțe, care înseamnă colectare selectivă pe încă o fracție și foarte multe investiții pe care firma trebuie să le facă în Valea Jiului, am înțeles că peste un  milion de euro. Urmează să facă investiții ca să colecteze selectiv. Vor aduce containere și saci galbeni, lucrrui prevăzute de ordonanț 74. Noi am fost de acord, dar am pus condiția că vom urmări foarte atent ce se va întâmpla și vom monitoriza modul de selectare al deșeurilor, ca să reducem costurile pe depunerea la deponeu”, a explicat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
„Toți primarii și-au dat un acord de principiu, pentru a implementa Ordonanața 74, ca să propună ulterior consiliilor locale să dea un vot și o să vedem până în 25 noiembrie cum se vor da aceste HCL. Dar încă sunt discuții cu privire la costurile ce le implică implemnetarea Ordonanței 74. Mai sunt încă lucruri nelămurite”, a spus și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, unul dintre primarii care nu a fost de acord cu impunerea creșterii tarifelor.
Edilii din Valea Jiului spun că locuitorii nu vor fi afectați la buzunare în acest an. Dar vor fi probleme pe viitor dacă nu vom selecta deșeurile.
Diana Mitrache