Când mina Lupeni a fost inundată și săptămâni la rând nu s-a lucrat, o parte a angajaților a fost detașată la mina Vulcan. Acum, brigadierii cer să revină la mina Lupeni și sindicatele, la rândul lor, au cerut să fie reorganizat modul de lucru, pe cartele cu pontaj conform contractului colectiv de muncă.
Este nevoie de personal direct productiv, spune Darius Câmpean și din acest motiv, i-a cerut directorului general și administratorului special de la CEH să aducă minerii de la Vulcan înapoi.
„Am cerut ca persoanele detașate atunci după inundații la Vulcan, să fie aduse la Lupeni, pentru că ne confruntăm cu un număr scăzut de angajați. Pe de o parte, din cauza pandemiei, pentru că sunt foarte mulți aflați în izolare sau se pensionează”, a spus Darius Cîmpean, ldier sindicatul Muntele.
Liderii minerilor au cerut evaluarea tuturor locurilor de muncă din subteran, pentru ca specialiștii în minerit să poată să stabilească ce măsuri trebuie luate așa încât munca în subetarn să se îmbunătățească. Și asta vizează și normarea muncii, care se face, așa cum spun liderii, după bunul plac al celor ce conduc echipele de mineri ce intră în subteran.
„Le-am cerut să elimine cartela care se aplica la Mina Lupeni și care nu respecta CCM în momentul de față. Era o cartelă făcută după bunul plac al inginerului șef  producție. La Lupeni depășea numărul de posturi programate. Orice astfel de cartelă se face în interiorul numărului de posturi părogramate pe o lună și presupunea plata unui spor pentru zilele de sâmbătă și duminică.  Acum, această cartelă este făcută cu 24 de posturi, în condițiile în care numărul posturilor programate era de 21, iar cei care veneau să lucreze, veneau cu un spor de 75%, în condițiile în care sporul pentru munca în tură continuă este de 100%”, mai spune Darius Cîmpean.
Liderii minerilor au cerut o întâlnire la mina Lupeni cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara pentru a le da posibilitatea minerilor să își spună păsurile.
Asta, pentru că oamenii de aici au protestat în curtea minei și nu au intrat în subteran nemulțumiți că nu și-au luat banii, dar și din cauza condițiilor în care sunt nevoiți să lucreze.
Diana Mitrache