Sunt ultimele zile în care mai vorbim de mina Paroșeni și Uricani, pentru că, în câteva săptămâni, acestea se închid definitiv. Mai rămân vreo 30 de muncitori, după 1 ianuarie 2021, dar pe locul fostelor exploatări de huilă va fi iarbă verde.

După ce au căzut, rând pe rând, puțurile de exploatare și, mai apoi clădirile în care minerii luau masa, ori se schimbau la intrarea și ieșirea din șut, fostele mina Paroșeni și Uricani devin acum amintire. Nu mai este aproape nimic la suprafață și directorul Societății Naționale de Închideri de Mine spune că totul se termină aici la 31 decembrie, conform procedurilor.
„Și sucursala minieră Paroșeni și cea de la Uricani, la 31 decembrie, trebuie să fie la final de contract, referitor la închidere, ecologizare, reabilitare, recultivare – lucrările de la suprafață. Dacă mă ajută timpul, în sensul că nu va fi perioadă de îngheț și nu vor fi ploi, șantierul de la Paroșeni, unde suntem pe nivelare, însămânțare și am și grad de răsărire al ierbii, pe o porțiune de 70%, l-aș finaliza aproape de 25 decembrie. Celălalt șantier de la Uricani va fi gata prin 18 -20 decembrie. Dar în acte, ambele șantiere vor fi gata la 31 decembrie ”, a spus Daniel Sîrb, directorul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.
De la 1 ianuarie, anul viitor, doar la Uricani se vor mai face câteva lucrări.
„Am de executat, în cadrul unui alt proiect, dar tot în cadrul celor de închidere, lucrări la Uricani cu comunitatea. Acestea se referă la drumul de la puțul est, care este de 1,5 km, drumul de la Sterminos, ori incinta principală, pe care reușim să o realizăm anul acesta, unde vom face alei, va fi făcut și iluminat”, a mai spus Daniel Sîrb, directorul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Ce înseamnă asta? Vorbim despre două foste unități miniere care acum nu mai există și pe locul lor răsare deja iarba. Și nici angajații nu mai rămân și chiar se disponibilizează. Azi mai sunt 73.
„Se vor disponibiliza 43 de oameni. Am terminat și cu cei care făceau paza la Paroșeni, ultimii 6, care au intrat cu data de 6 noiembrie când le-au încetat contractele de muncă și 43 pleacă în disponibilizare. O parte au condițiile de pensie, iar cealaltă parte, intră în plăți compensatorii în următorii doi ani, că au toți vechime mare. Ceilalți 30 rămân la muncă, până la finele anului 2021”, a conchis directorul actual al SNIM VJ.
Societatea de Închideri de Mine s-a desprins din Compania Națională a Huilei în luna noiembrie 2012, timp în care a gestionat activitatea la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani.
Diana Mitrache
Sursa foto: mina Paroșeni (facebook)