Criza deșeurilor pe zona de sud a județului Hunedoara pare că s-a rezolvat. Potrivit președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, vom da în plus 3 lei de persoană.

Cum s-a ajuns aici, ne explică cei care, de câteva săptămâni, caută să aplice legea și să dezamorseze conflictul pe tema gunoaielor.

Trebuie aplicată legea, spun cei de la Consiliul Județean Hunedoara, care au avut mai multe rânduri de negocieri cu primarii din Valea Jiului, de la Bănița și Baru. Nu toți edilii au fost de acord să mai pună 3 lei pentru plata firmei care transportă gunoiu la deponeul de la Bârcea Mare și asta, după ce Supercom a dat un comunicat prin care a anunțat că, de la 1 noiembrie își încetează activitatea.

Cum au descurcat ițele, ne spune Laurențiu Nistor:  „Această problemă trebuie tratată că seriozitate maximă. Nu ne putem permite să lăsăm gunoaiele în Valea Jiului și, cei care nu vor  înțelege să respecte legea, nu au decât să suporte rigorile legii. Ne va costa o cafea în plus. Nu de la 10 lei, la 13. Să nu cumva să înțeleagă cetățeanul că mai plătește în plus. În interiorul celor 10 lei, se pot regla toate costurile, mai ales  că trebuie să respectăm HG 74, care este cu statut de lege”, a precizat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

Oficialii spun că, din cei 10 lei pe care fiecare cetățean îl dă pentru gunoi, lunar, operatorul primea 3,8 lei. Banii sunt într-un cont la fiecare primărie și nu sunt cheltuiți, ci trebuie alocați doar pentru salubrizare. Din păcate, nu există un deponeu în zona Văii Jiului, iar asta impune costuri mai mari. În plus, nici nu facem atât de mult gunoi pe cât s-a estimat, atunci când Supercom a licitat pentru atribuirea serviciului.  „Județul Hunedoara a fost printre puținele județe, poate mai sunt două în țară, care să fi avut aprobate, pe fonduri europene, să construiască două deponee ecologice. Spun și acum că, dacă al doile se făcea în Valea Jiului, era ceva extraordinar, pentru cetățenii de aici, pentru că prețul era mai mic, decât ne costă acum ca să îl ducem la Bârcea” , a mai spus Laurențiu Nistor.

Ordonanța 74 la care face referire oficialii, atunci când cer mărirea prețului la gunoi, arată că instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plătește pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” și „taxa la depozitare”.

Tariful la tona de deșeuri dusă pe groapa de la Bârcea urma să crescă cu 80 de lei, de la 1 ianuarie și din 2021, cu 120 de lei. Asta arată că exista deja de mult timp obligația primăriilor să ducă gunoi mai puțin la deponeu, ca să plătească mai puțin. Din păcate, colectarea selectivă nu merge cum ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fracții, din cauză că UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanța 74, care le impunea să aprobe hotărâri de consiliu în acest sens.

Diana Mitrache